Wednesday 16 December 2009

Δεσμευτική συμφωνία ζητά από την «Κοπεγχάγη»
ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Νομικά δεσμευτική διεθνή συμφωνία για την αποτροπή υπερθέρμανσης του πλανήτη ζητά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητος, σε έκκληση που τους απευθύνει ενόψει της "κρίσιμης", όπως την χαρακτηρίζει διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη

«Καλούμε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητος και Υμάς, προσωπικώς, να αναλάβετε γενναίας δεσμεύσεις δια την επίτευξη μιας νομικώς δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας δια την αποτροπή των δυσμενέστερων επιπτώσεων της υπερθερμάνσεως του πλανήτη», αναφέρει σε επιστολή που απηύθυνε στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, στους ηγέτες της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας και του Πακιστάν, τους πρωθυπουργούς των ευρωπαϊκών κρατών, και στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
«Η επίτευξη μιας επωφελούς συμφωνίας εις το πλαίσιο των εν Κοπεγχάγη διεθνών διαπραγματεύσεων δεν αποτελεί μόνο ηθική επιταγή δια την προστασία της κτίσεως του Θεού. Αποτελεί επίσης την οδό προς την κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα», αναφέρει ο Πατριάρχης στην επιστολή του.

«Η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής δε θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως οικονομικό βάρος, αλλά ως μία σημαντική ευκαιρία για ένα υγιέστερο πλανήτη, προς όφελος του συνόλου της ανθρωπότητας και κυρίως εκείνων των κρατών τα οποία υστερούν εις οικονομική ανάπτυξη», σημειώνει.

«Το κέρδος, και, ειδικότερα, το βραχυπρόθεσμο κέρδος δε θα έδει να αποτελεί το κίνητρο δια τις πράξεις μας, κυρίως όταν υποβαθμίζει την κοινή και θεόσδοτη φυσική μας κληρονομιά», αναφέρει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Η κρισιμότητα της κλιματικής αλλαγής ως απειλής δια την ανθρωπότητα και τη Γη, καθώς και η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, δεικνύουν σαφώς ότι μόνη οδός προς μίαν παγκόσμια οικονομία χαμηλής εντάσεως άνθρακος είναι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας, η ενεργειακή εξοικονόμηση και η αποτροπή περαιτέρω αποδασώσεως», προσθέτει.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης που επί δεκαετίες ηγείται της μεγαλύτερης Οικολογικής κίνησης που έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια της θρησκείας, προειδοποιεί με σαφήνεια για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η αδράνεια και η αναβλητικότητα.
«Η παγκόσμια κοινότητα δε θα πρέπει να υποτιμήσει τον κίνδυνο της απραξίας. Είμεθα πεπεισμένοι ότι μόνο δι' ενός σαφού
ς διεθνούς πλαισίου συνεργασίας, μιας νομικώς δεσμευτικής συνθήκης καθοριζούσης σαφείς και γενναίες μειώσεις εκπομπών, μπορεί πραγματικά η ανθρωπότητα να ελπίσει ότι τα τέκνα μας θα απολαύσουν την ομορφιά και τα καλά της Γης, την οποία κληροδοτούμε εις αυτά», αναφέρει στην επιστολή του.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ζητά τους ηγέτες οικονομικά ανεπτυγμένων κρατών να ενισχύσουν τα ασθενέστερα οικονομικά κράτη για να διευκολυνθεί μία «κοινωνικώς δικαία και αποτελεσματική μετάβαση προς την επιθυμητή περιβαλλοντικός βιώσιμη ανάπτυξη».


Έκκληση του Οικομενικού Πατριάρχη στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου
Στην επιστολή που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Γεώργιο Παπανδρέου ο Πατριάρχης προσθέτει «Σας παρακαλούμε, Εξοχότατε, όπως δια της συμμετοχής Σας εις τις διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης αναδειχθείτε ηγέτης διεθνούς βεληνεκούς δια το περιβάλλον, αναλαμβάνων γενναίας δεσμεύσεις οι οποίες θα οδηγήσουν το συντομότερο δυνατόν την Ελλάδα εις μία ενεργειακή πολιτική χαμηλής εντάσεως άνθρακος».

η φωτογραφία από theoperiv.blogspot

Η Νέα Φιλαδέλφεια δίνει νέα ζωή στα αδέσποτα!
Κολαστήριο ζώων στο Αλεποχώρι

Ο παλιός ζωολογικός κήπος της Νέας Φιλαδέλφειας μεταμορφώθηκε σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων! 

Δεκάδες σκύλοι και γάτες που ζούσαν αδέσποτοι και απροστάτευτοι, φιλοξενούνται προσωρινά και φροντίζονται σε ένα χώρο που κάποτε ζούσαν άγρια ζώα. 
Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας δημιουργήθηκε το 2005 από 25 φιλόζωους που σκοπό είχαν να φροντίσουν τα αδέσποτα της περιοχής τους. Σήμερα τα ενεργά μέλη του φτάνουν περίπου τα δώδεκα, συν τους εθελοντές οι οποίοι καθημερινά βοηθούν περισσότερα από 50 ζώα που ζουν στο καταφύγιο και δεκάδες άλλα στις γύρω γειτονιές. Οι γάτες και τα γατάκια που σώζονται από τους δρόμους ζουν στα σπίτια των μελών μέχρι να βρεθούν οι κατάλληλες οικογένειες γι’ αυτά αφού το καταφύγιο είναι υπερπλήρες!
Οι φίλοι των ζώων της Νέας Φιλαδέλφειας, φροντίζουν να εμβολιάσουν και να στειρώσουν τα αδέσποτα, να παρέχουν ιατρική βοήθεια σε όσα χρειάζονται, να βρουν τις κατάλληλες οικογένειες για υιοθεσία, να ταίσουν τα μοναχικά τετράποδα που ζουν στους δρόμους όπως επίσης και να παρέχουν τροφή σε όσους δεν μπορούν να φροντίσουν τα ιδιόκτητα ζώα τους. Για να καλύψουν τις δεκάδες ανάγκες του Συλλόγου, οι φίλοι του διοργανώνουν Χριστουγεννιάτικο παζάρι
Επισκεφθείτε το Καταφύγιο αδέσποτων στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας (Εφέσου και Δεκελείας, κέντρο ΚΑΠΗ) το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ για να αγοράσετε δωράκια, βιβλία, φρεσκοψημένα γλυκά, κουλουράκια και πολλά άλλα. 
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 6944 949741 ή επισκεφθείτε τη ιστοσελίδα: www.friendsofanimals-nf.com.
 enet

Εδώ και λίγες μέρες, φιλόζωοι συμπολίτες μας κατήγγειλαν στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Παρά τρίχα», ότι στην περιοχή του Αλεποχωρίου στα Μέγαρα, λειτουργούσε παράνομο «εκτροφείο» ζώων.  

Με την παρέμβαση του φιλοζωικού σωματείου Stray.gr, που σε προηγούμενο τεύχος είχαμε αναφερθεί στις δράσεις του, και φυσικά την βοήθεια της αστυνομίας, εισέβαλαν μέσα στο κτήμα και αντίκρισαν τα εξής: 58 σκύλους σε άθλια κατάσταση, 10 κουνέλια και 80 κότες! Τα ζώα χρειαζόντουσαν επειγόντως περίθαλψη και παρόλο που βρίσκονται ήδη σε κτηνιάτρους κάποια μπορεί να μην καταφέρουν να επιβιώσουν.

Το ακόμα πιο τραγικό της υπόθεσης είναι ότι αν όχι όλοι, οι περισσότεροι σκύλοι είναι δεσποζόμενοι, προφανώς είχαν κλαπεί από τους ιδιοκτήτες τους για να πουληθούν σε καινούριους. 
Τα στοιχεία καθώς και τα μικροτσίπ των ζώων έχουν καταγραφεί, αλλά δυστυχώς δεν είναι δηλωμένα στον κτηνιατρικό σύλλογο. 
Γι’ αυτό το λόγο όσοι έχουν χάσει το σκύλο τους τα τελευταία 3 χρόνια, καθαρόαιμο ή ημίαιμο, με microchip ή χωρίς και κυρίως από περιοχές κοντά στο Μοσχάτο, να επικοινωνήσουν με τα 6932 201552, 6945 237 270, info@stray.gr. Καθαρόαιμα και ημίαιμα ροτβάιλερ, μπόξερ, γερμανικά ποιμενικά, μαλτέζ, κανίς, κόκερ, κυνηγόσκυλα, βέλγικα λυκόσκυλα και τσοπανόσκυλα περιμένουν να βρουν τα σπίτια τους. Μετά από εισαγγελική εντολή τα ζώα έχουν προσωρινά κατασχεθεί, για να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν στο κολαστήριο τους, θα πρέπει η νομαρχία Δυτικής Αττικής να προχωρήσει σε οριστική κατάσχεση ούτως ώστε όσα ζώα δεν βρουν τον ιδιοκτήτη τους να βρουν τουλάχιστον μια νέα οικογένεια.
enet