Tuesday 8 December 2009

Η Kλιματική Αλλαγή από το 1750 έως σήμερα - Στα παρασκήνια της Κοπεγχάγης κυριαρχεί το Climategate

1750. Πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν σταθερά περίπου στα 280 μέρη ανά εκατομμύριο ppm.
1898. Ο Σουηδός επιστήμονας, Σβάντε Αρένιους εκτίμησε ότι το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τα ορυκτά καύσιμα θα προκαλέσει θέρμανση του πλανήτη.


1971. Πραγματοποιείται στη Σουηδία η πρώτη διεθνής διάσκεψη για το κλίμα.
1988. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών συγκροτεί τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος, ΙPCC, που το 2007 απεφάνθη ότι ο άνθρωπος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
1997. Eπιτυγχάνεται συμφωνία για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο, που προβλέπει μείωση των ρύπων στον βιομηχανικό κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες το απορρίπτουν το 2001.
2004. Η Ρωσία επικυρώνει το Πρωτόκολλο του Κιότο, θέτοντάς το σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο του 2005.
2009. Το διοξείδιο του άνθρακα φθάνει το επίπεδο ρεκόρ των 390 ppm.
2009. Αντιπροσωπείες 192 κρατών συγκεντρώνονται στην Κοπεγχάγη για την κρίσιμη διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


Στα παρασκήνια κυριαρχεί το Climategate
Ροϊτερς, AFP
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Υπό τη σκιά του σκανδάλου της διαρροής ηλεκτρονικών μηνυμάτων (emails) μεταξύ επιφανών επιστημόνων αναφορικά με τον πραγματικό αντίκτυπο του ανθρώπινου παράγοντα στην κλιματική αλλαγή -το οποίο έχει γίνει ήδη γνωστό ως Climategate- διεξάγεται η κρίσιμη σύνοδος για το περιβάλλον στην πρωτεύουσας της Δανίας. 
Η υπόθεση μονοπωλεί τις συζητήσεις στα παρασκήνια, και όχι μόνο, της συνόδου, με τον επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), Ρατζέντρα Παχαουρί, να απευθύνει χθες δριμύ κατηγορώ εις βάρος όσων κρύβονται πίσω από τη διαρροή και αφήνοντας αιχμές εναντίον των σκεπτικιστών. 
Οι τελευταίοι, ωστόσο, επιμένουν ότι τα emails που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν απόδειξη για την απόκρυψη στοιχείων που αμφισβητούν τον ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα στην κλιματική αλλαγή.


 
«Τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ της λήψης άμεσων μέτρων προς όφελος του πλανήτη» πρόσθεσε ο ίδιος. «Φαίνεται, ωστόσο, ότι κάποιοι οι οποίοι έχουν θορυβηθεί από τις ευρύτερες αλλαγές που απαιτούνται σε οικονομικό επίπεδο προσπαθούν να αποτρέψουν το αναπόφευκτο» κατέληξε ο επικεφαλής της IPCC. 
Η τοποθέτηση του κ. Παχαουρί, πάντως, κάθε άλλο παρά έκλεισε τα στόματα των σκεπτικιστών. Η Σαουδική Αραβία, λόγου χάρη, υποστήριξε ότι το Climategate έπληξε την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στους περιβαλλοντολόγους και έθεσε ζήτημα διερεύνησης της υπόθεσης από ανεξάρτητη επιτροπή.

Υποκλοπή μηνυμάτων από χάκερ
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα χάκερ υπέκλεψαν την ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ επιστημόνων από το πανεπιστήμιο East Anglia. Στα emails διαφαίνεται μια προσπάθεια αποσιώπησης επιστημόνων που αμφισβητούν τον ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
 

Σε ένα από αυτά ο επικεφαλής της Μονάδας για την Κλιματολογική Ερευνα του πανεπιστημίου, Φιλ Τζόουνς, εμφανίζεται να απαιτεί τον αποκλεισμό μελέτης στην οποία υποστηριζόταν ότι ο πλανήτης δεν υπόκειται σε κλιματική αλλαγή, από την τελική έκθεση της IPCC. Η διεύθυνση του East Anglia, εντούτοις, υποστηρίζει ότι η επίμαχη μελέτη συμπεριλήφθηκε, τελικώς, στη μεγάλη έκθεση που εξέδωσε η IPCC το 2007.