Wednesday 18 November 2009

Τα ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ και η εκτροφή τους

Από μικρό παιδί, όταν ακόμα ζούσα και μεγάλωνα στην όμορφη πόλη του Βόλου, η επαφή μου με τα ιθαγενή πουλιά και η αγάπη μου γι αυτά ήταν δεδομένη και έντονη.
Αυτό ήταν που με οδήγησε, στην απόκτηση του πρώτου μου πουλιού, μιας καρδερίνας…του "Τσιτσιφρίγκου"!  

Τα χρόνια περάσανε και μαζι με αυτα, περασαν απο τα χερια μου 1-2 άτυχα πουλάκια, ύστερα απο την απώλεια λόγω επίθεσης γάτας, του "τσιτσιφρίγκου". 
Άτυχα όχι γιατί δεν προσπαθούσα να τα περιποιηθώ με τον καλύτερο τρόπο, αλλά γιατί γρήγορα η στέρηση του φυσικού τους περιβάλλοντος τα οδήγησε στο θάνατο.

Μετά από χρόνια είχα την τύχη να έρθω σε επαφή με ανθρώπους οικοπράκτες που προσέφεραν ότι μπορούσαν στην περίθαλψη αρρώστων ή χτυπημένων αγρίων πουλιών από ασυνείδητους λαθροκυνηγούς.Εκεί κατάλαβα ότι οι στρεσσογόνες συνθήκες της αιχμαλωσίας ήταν αυτές που οδηγούνε τα αγριοπούλια τις περισσότερες φορές σε εξασθένηση του οργανισμού τους και τελικά στο θάνατο.
Μέσα από αυτή την ιστοσελίδα, αλλά και με τη συμμετοχή μου σε φόρουμ σχετικών με τα καναρίνια και άλλων οικόσιτων πτηνών, θέλω να βάλω ένα λιθαράκι , να γίνει συνείδηση στα νέα παιδιά πως για τα αγριοπούλια ένα σπίτι μόνο υπάρχει: η Φύση. 

Όσο για τα είδη που καλώς ή κακώς εδώ και κάποιους αιώνες ζούνε μόνο στην αιχμαλωσία (πχ καναρίνια) ένας τρόπος εκτροφής υπάρχει: αυτός που θα προσπαθεί, το δυνατόν, να προσομοιάσει στο φυσικό τους περιβάλλον και η λέξη "εμπόριο" θα είναι ξένη προς τους προσανατολισμούς της

πηγή μας: jk21

Περιβάλλον SOS

Ένα βιντεάκι για την καταστροφή 
του περιβάλλοντος 
που παρουσιάστηκε στην Ημερίδα 
του Γενικού Λυκείου Θεσπιών 
για το πρόγραμμα "Καλλιστώ" 
 


Απάθεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή
«Των οικιών ημών εμπιμπραμένων ημείς άδομεν»!!!

Στην Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία, αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που δεν θεωρούν φλέγον πρόβλημα την κλιματική αλλαγή
Όλο και λιγότεροι πολίτες των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών δείχνουν απάθεια όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ερευνητικού Κέντρου Pew, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, παρόλο που θεωρητικά θα περίμενε κανείς οι ψηφοφόροι σε όλο τον κόσμο να ασκούν πίεση στους ηγέτες τους για να λάβουν τολμηρές αποφάσεις, ενόψει της συνόδου της Κοπεγχάγης.
Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, από τον Απρίλιο του 2008, το ποσοστό των Αμερικανών που πιστεύουν ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει μειωθεί σε 57% από 71%.
Το ποσοστό που θεωρεί ότι για την άνοδο της θερμοκρασίας ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει επίσης μειωθεί την ίδια περίοδο από 47% σε 36%.
H άνοδος του σκεπτικισμού είναι εμφανής σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού, αλλά είναι ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των Ρεπουμπλικανών. Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί (57%) θεωρούν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ μεταξύ των μετριοπαθών και φιλελεύθερων Ρεπουμπλικανών εκείνοι που πιστεύουν στην ύπαρξη του φαινομένου αυτού έχουν μειωθεί από 69% σε 41%. Μόνο δύο ομάδες εμφανίζονται πιο ανήσυχες για τις κλιματικές αλλαγές: οι φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί και οι ψηφοφόροι κάτω των 30.
Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει γίνει άλλο ένα ζήτημα που διχάζει τους Αμερικανούς: όπως και στην περίπτωση των αμβλώσεων και της θανατικής ποινής, το κάθε στρατόπεδο θεωρεί ότι το αντίπαλο δεν κάνει απλώς λάθος, αλλά έχει κακές προθέσεις. Κι αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από εκείνο που χρειάζεται ένας πρόεδρος για να πείσει τη χώρα του ότι πρέπει να κάνει θυσίες στο όνομα της ευημερίας

Στην Ευρώπη, που είναι σαφώς πιο «πράσινη» από την Αμερική, η οικονομική κρίση έχει εκτοπίσει την κλιματική αλλαγή από το μυαλό των ψηφοφόρων. Μια δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε ότι το ποσοστό των πολιτών της ΕΕ που θεωρούν σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη την κλιματική αλλαγή έχει μειωθεί σε 50% από 62% την άνοιξη του 2008. Την ίδια ώρα, το ποσοστό εκείνων που θεωρούν σημαντικότερο πρόβλημα την ύφεση έχει αυξηθεί από 24% σε 52%.
Μια ακόμη μεγαλύτερη στροφή προς τον σκεπτικισμό σημειώνεται και στην Αυστραλία, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης των Εργατικών να στρέψουν τη χώρα προς μια πράσινη κατεύθυνση. Μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε τον Ιούλιο το Lowly Institute έδειξε ότι το ποσοστό των πολιτών που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα σημαντικό κόστος για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει μειωθεί σε 48%, έναντι 60% το 2008 και 68% το 2006. 
skai11/11/2009