Monday 16 November 2009

Μπαγκλαντές: Η γη που χάνεται
Climate change in Bangladesh

Το νησί του Κουτούμπντια εξαφανίζεται. Ένα από τα πέντε νησιά της νότιας ακτής του Μπαγκλαντές βυθίζεται στα νερά του κόλπου της Βεγγάλης.



Το Κουτούμπντια κάποτε είχε πληθυσμό 100,000 κατοίκων. Το 1991, ένας μεγάλος κυκλώνας μείωσε στο μισό αυτό τον αριθμό και σήμερα, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, ακόμη μειώνεται μαζί με το νησί.
Λόγω του χαμηλού υψομέτρου του το Μπαγκλαντές είναι πολύ ευάλωτο στις κλιματικές αλλαγές. Τα κύματα της θάλασσας, που έρχονται από τη δύση, καταστρέφουν κάθε προσπάθεια των κατοίκων για αναστήλωση των σπιτιών τους.

Η μείωση της έκτασης του Κουτούμπντια αναγκάζει χιλιάδες κατοίκους να μετακινηθούν σε γειτονικά νησιά. Οι περιορισμένοι πόροι εκεί δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό την επιβίωση των φτωχών κατοίκων του Μπαγκλαντές.
Ο Ριζόλ Καρίμ Τσάοντουρι διευθύνει μια μη κυβερνητική οργάνωση με το όνομα Ακτή. Λέει ότι για αυτή την καταστροφή ευθύνονται οι χώρες της Δύσης.
«Το ερώτημα είναι ποιος φταίει για αυτούς τους πρόσφυγες; Τα ποσά εκπεμπόμενου άνθρακα στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ είναι πολύ υψηλά και απαιτούμε αποζημίωση γι’ αυτό. Αυτές οι χώρες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για αυτούς τους πρόσφυγες. Πρέπει να βοηθήσουν και να αποδεχτούν την επανεγκατάστασή τους».
Το Μπαγκλαντές συγκεντρώνοντας 43-εκατομύρια δολάρια προσπαθεί να αποτρέψει τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Αλλά ίσως παλεύει σε έναν χαμένο αγώνα.
Στις περισσότερες χώρες, τα μεγαλύτερα προβλήματα που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μόνο στο στάδιο της πρόβλεψης. Στο Μπαγκλαντές, όμως, γίνονται πραγματικότητα.

Επικίνδυνα νερά...

Δυο μικρά παιδιά από το Μπαγκλαντές δροσίζονται σε μια μικρή λίμνη  προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα καύσωνα στην πόλη Hemayetpur.


Οι λιμνούλες, που σκαλίζονται για ψάρεμα και αποθήκευση νερού για την γεωργία της χώρας, αποτελούν πηγή νερού με αρσενικό, το οποίο προκάλεσε μόλυνση του πυκνοκατοικημένου έθνους της νότιας Ασίας.
Έθνος