Monday 9 November 2009

Πίνδος: Απειλείται το εθνικό πάρκο

Σοβαρές αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων και χωριών της περιοχής έχουν ξεσηκώσει τα σχέδια για την εκτροπή του Αώου και τη μεταφορά 70 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού από το Εθνικό Πάρκο της Β. Πίνδου προς την λίμνη των Ιωαννίνων.




Το ζήτημα της εκτροπής του ποταμού Αώου δεν είναι καινούργιο, καθώς οι προσπάθειες να απομυζηθούν οι υδάτινοι πόροι του ξεκινούν από το 1981 και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την οικολογική ισορροπία της περιοχής.

Ο Φορέας Διαχείρισης της περιοχής κλήθηκε τον Οκτώβριο να γνωμοδοτήσει επί της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης του έργου που σχεδιάζεται εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ύστερα από πρόταση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τον Ιούλιο. Μια θετική γνωμοδότηση, σύμφωνα με τις οργανώσεις WWF, «Καλλιστώ», Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Πίνδος Περιβαλλοντική και «Αρκτούρος», θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση ενός καταστροφικού για την περιοχή έργου που αντιτίθεται στις αρχές της αειφορίας.
 
Ο εμπλουτισμός της λίμνης Παμβώτιδας είναι ο λόγος για την εκτροπή. Τα ύδατα της λίμνης έχουν υποβαθμισθεί τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά λόγω της απορροής αστικών και βιοτεχνικών λυμάτων από τις κτηνοτροφικές και γεωργικές δραστηριότητες.

Έτσι, τα σχέδια περιλαμβάνουν τη μεταφορά 70 εκατ. κυβικών μέτρων νερού από την κοίτη του ποταμού Αώου στην περιοχή της Βοβούσας που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.020. Οι ποσότητες θα οδηγούνται μέσω αγωγού με άντληση προς τον ταμιευτήρα της ΔΕΗ, τη Λίμνη Πηγών Αώου, στα 1.350 μέτρα, και από εκεί θα αποδίδονται σταθερά προς την πόλη των Ιωαννίνων. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών σταθμών που θα βρίσκονται στην διαδρομή προς τα Ιωάννινα, συνολικής ισχύος 8,8 ΜW. Επιπλέον, εξετάζεται και ανάπτυξη έργων στον ποταμό Καλαμά.
 

Με το έργο «εμπλουτισμού» αφενός υποθάλπεται το περιβαλλοντικό έγκλημα στη λίμνη Παμβώτιδα, και αφετέρου δημιουργούνται φράγματα εκεί όπου σύμφωνα με το νομικό καθεστώς του Πάρκου της Βόρειας Πίνδου ζώνη ΙΙ, απαγορεύονται τέτοιες δραστηριότητες διότι η περιοχή έχει ορισθεί ως ζώνη προστασίας οικοτόπων και ειδών.

Η ευρωπαϊκή οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα ορίζει ότι η διαχείριση των υδάτων θα πρέπει να γίνεται σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού με παροχή προστασίας στα υδάτινα και χερσαία οικοσυστήματα. Επίσης, κάθε σχέδιο που έχει επιπτώσεις στους υδάτινους πόρους θα πρέπει να υπακούει στα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής.
 

Με ανακοίνωσή της, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της «στο σχέδιο, που είχε προτείνει η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. τον περασμένο Ιούλιο, και το οποίο προβλέπει την άντληση υδάτων από τον ποταμό Αώο, για την κατασκευή δυο υδροηλεκτρικών σταθμών, και τη διοχέτευσή τους στη Λίμνη Παμβώτιδα». Παράλληλα, επισήμανε ότι θα γίνουν από πλευράς υπουργείου όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την απόσυρση της πρότασης.
Ομάδα TVXS