Wednesday 4 November 2009

Για τα απορρίμματα, τα τοξικά ή ραδιενεργά απόβλητα
και την Τοπική Αυτοδιοίκηση

[Σκουπίδια και άλλα "ευγενή υλικά" στο Όρος Αιγάλεω. Κάναμε έγγραφη καταγγελία στα Δασαρχεία Αιγάλεω και Πειραιά, καμία απάντηση. Κλικάρετε ΕΔΩ για να δείτε τη σχετική ανάρτηση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.)
 
[Από site της Green Peace]


[Αμμοβολή σε γέφυρα. Δεν είναι στην Ελλάδα]

1)Το θέμα της "διαχείρισης" των απορριμμάτων θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στη χώρα μας την επόμενη περίοδο. Η ανακύκλωση δεν προχωράει, ο περιορισμός του όγκου των σκουπιδιών φαίνεται μια δύσκολη υπόθεση, οι ανοικτές χωματερές λειτουργούν ακόμα και σε εθνικούς δρόμους (π.χ.Σχιστό, Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω κ.λπ) και βουνά, ο καταναλωτισμός προωθείται ως αξία ζωής, μακρόχρονη και αξιόπιστη πολιτική πρόταση δεν υπάρχει, τους ΧΥΤΑ δεν τους θέλει κανένας... άρα τι μας απομένει? Η "μαγική" λύση της καύσης των απορριμάτων απαντάει ο ΕΣΔΝΚΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής).
Εκεί δηλαδή που είχαμε ένα πρόβλημα, τη διαχείριση των απορριμμάτων να δημιουργήσουμε και δεύτερο πρόβλημα με νέους και ανεξέλεγκτους ρύπους.
α) Διαβάστε το άρθρο του Χάρη Κωνστατάτου "Σκουπίδια: ούτε κάτω από το χαλί, ούτε στην πυρά". και,
β)Την καταγγελία τεσσάρων περιβαλλοντικών οργανώσεων προς την ΕΣΔΝΚΑ.
2) Τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα στη θάλασσα. Μεγάλο θέμα το οποίο "διαχειρίζεται" ακόμα και η MAFIA. Η Ιταλική Περιβαλλοντική Οργάνωση Legambiente Nazionale κατήγγειλε ότι νότια της Ιταλίας βυθίζονται υπερήλικα πλοία με ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα. Όποιος έχει δει την ταινία GOMORA του Ιταλού σκηνοθέτη Ματέο Γκαρόνε (2009)προφανώς και δεν θα του κάνει μεγάλη εντύπωση. Στις 29/10/09 η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S.και η Ιταλική Legambiente Nazionale έδωσαν συνέντευξη τύπου στην Αθήνα με θέμα:"Βυθισμένα πλοία στη Μεσόγειο με επικίνδυνα τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα". Πόσο προβλήθηκε από τα ΜΜΕ η συνέντευξη και το θέμα βγάλτε μόνοι τα συμπεράσματά σας. Κλικάρετε ΕΔΩ για να διαβάσετε το ρεπορτάζ από την Συνέντευξη Τύπου.
3)Τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα στην ξηρά. Και εδώ δεν υπάρχει καμία πολιτική. Το θέμα προέκυψε για τους ανυποψίαστους με το απορριμματοφόρο του Δήμου Ασπροπύργου που μετέφερε 20 τόνους τοξικά απόβλητα στο ΧΥΤΑ της Φυλής (30/10/09). Τι μας λέτε καλέ? Αυτή είναι η μοναδική φορά που μεταφέρονται τοξικά απόβλητα στους ΧΥΤΑ? Μεταφέρονται μόνο με τα απορριμματοφόρα των Δήμων? (ερώτημα). Διαβάστε ΕΔΩ την πρόσφατη ερώτηση του βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού (ΣΥΡΙΖΑ) για τα επικίνδυνα απόβλητα.
Να θυμίζουμε ότι ραδιενεργά απόβλητα από το πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας έχουν ρυπάνει ένα τμήμα του όρους Αιγάλεω, πάνω από την ΒΙΠΕ (Σχιστό). Κλίκαρετε ΕΔΩ.

4) Ένα ερώτημα προς το νέο ΥΠΕΚΑ και οποιονδήποτε άλλον υπεύθυνο φορέα: Το χρησιμοποιημένο υλικό της αμμοβολής από τα ναυπηγεία και τις βιομηχανικές εργασίες που περιέχει υψηλές ποσότητες μόλυβδου που το εναποθέτουν?
Πρόσφατα έγινε αμμοβολή στη Γέφυρα της Λ.Αθηνών και Κηφισού,οι δεκάδες τόνοι χρησιμοποιημένης "άμμου" καθώς και τα άδεια δοχεία χρωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν που εναποτέθηκαν?
"ΚΑΛΗ... ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ"



Αναρτήθηκε από OIKO.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου στις Τετάρτη, Νοέμβριος 04,