Tuesday 13 October 2009

Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Νομού Πιερία



Φλέμινγκ 19, Κατερίνη 601 000, Τηλ. 23510 34 714, Φαξ: 23510 34 174


Κι όμως! Κάποιοι συνεχίζουν να χτίζουν!


Την 4. Σεπτεμβρίου 2009 οι "Φίλοι του Περιβάλλοντος Πιερία 2008" καταγγέλουν την κατασκευή ενός νέου κτίσματος στη θέση Μεγάλη Γούρνα Ολύμπου, σε υψόμετρο 2450 μέτρα, δίπλα ακριβώς στο υπάρχον καταφύγιο ανάγκης, το επονομαζόμενο «Καλύβα Χριστάκη», εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Στην καταγγελία τους αναφέρουν: "Το νέο αυτό κτίσμα έχει διαστάσεις περίπου 14x6 μέτρα και η διαδικασία κατασκευής του αυτή τη στιγμή έχει προχωρήσει αρκετά ..."





Φωτ. 1: Γι αυτό το κτίσμα δεν εκδόθηκε ποτέ οικοδομική άδεια


Από την ημέρα εκείνη μέχρι σήμερα έχουν ενημερωθεί όλες οι κρατικές υπηρεσίες, ειδικότερα εκείνες που έγιναν αποδέκτες της καταγγελίας, με στόχο την παύση των παράνομων εργασιών. Τοπικά αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ, με εκτενή ρερορτάζ, έχουν κάνει το θέμα γνωστό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και όμως! Κάποιοι συνεχίζουν να χτίζουν!




Φωτ. 2: Η δήλωση της Πολεοδομίας Λάρισας στον ΣΚΑΙ





Φωτ. 3: Η πρόοδος των εργασιών του αυθαιρέτου την ίδια μέρα!
Βλέπε διαφορά μεταξύ των φωτογραφιών 1 και 3.



Παρακαλούμε τους παρακάτω αποδέκτες της καταγγελίας της 04.09.2009 να μας ενημερώσουν πως εξηγείται η συνέχιση των οικοδομικών εργασιών στο αυθαίρετο κτίσμα;

* Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας
* Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
* Περιφέρεια Θεσσαλίας - Διεύθυνση Δασών Λάρισας
* Δασαρχείο Ελασσόνας
* ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας
* Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας – Διεύθυνση Πολεοδομίας
* Δήμος Ολύμπου

Η παρούσα επιστολή κοινοποιείται σήμερα Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

· στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας,

· στα 4.500 μέλη και φίλους της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας,

· στους 1.550 συμμετέχοντες στην διαδικτυακή προσπάθεια άμεσης επέκτασης των ορίων του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου, όπως επίσης και

· στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη (υπόψη κυρίας Παπαδάκη),

Στηρίξτε την ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ!
Καταθέστε τη δική σας αίτηση τώρα! Παρακαλώ μην αδιαφορήσετε!

Λάβετε μέρος και προωθήστε στους φίλους σας τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.anasta.de/TOPOS/index.php?option=com_content&task=view&id=218&Itemid=76

Νερό - δηλητήριο σε δημοτικά σχολεία

Νερό «δηλητήριο» με υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού, νιτρικών και μαγγανίου, έως και δέκα φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, πίνουν οι μαθητές σε δημοτικά σχολεία επτά περιφερειακών δήμων της Θεσσαλονίκης.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα από 32 σχολεία. Σε 10 εντοπίστηκαν αρσενικό, νιτρικά και μαγγάνιο έως και δέκα φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια 



Η έρευνα επικεντρώθηκε στα σχολεία επτά δήμων της Θεσσαλονίκης, 
όπου το πόσιμο νερό προέρχεται αποκλειστικά από γεωτρήσεις (φωτογραφία αρχείου)

Στο πλαίσιο επιστημονικής έρευνας πάρθηκαν και αναλύθηκαν δείγματα πόσιμου νερού από τις βρύσες 32 σχολείων στους Δήμους Χαλάστρας, Αξιού, Εχεδώρου, Λαγκαδά, Θερμαϊκού, Αγίου Αθανασίου και Βασιλικών. Οπως προέκυψε, σε 10 από τα 32 σχολεία (ποσοστό 31%) οι μαθητές καταναλώνουν ακατάλληλο νερό που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.
Συγκεκριμένα, σε πέντε σχολεία το πόσιμο νερό περιείχε αρσενικό σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από 10 μg/l, σε οκτώ σκολεία περιείχε μαγγάνιο σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από 50μg/l, και σε δύο περιείχε νιτρικά ιόντα σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από το όριο των 50 μg/l.

Στον Δήμο Χαλάστρας βρέθηκαν συγκεντρώσεις αρσενικού από 2 έως και 10 φορές πάνω από το όριο, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώθηκαν και με την εξέταση σε δείγματα από τρίχες του κεφαλιού των μαθητών, όπου ανιχνεύτηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις αρσενικού.
Η έρευνα, που πραγματοποίησαν από κοινού τα Εργαστήρια Χημείας του ΑΤΕΙ-Θεσσαλονίκης, Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και Ιατροδικαστικής-Τοξικολογίας του ΑΠΘ, επικεντρώθηκαν στα σχολεία των επτά συγκεκριμένων δήμων, όπου το πόσιμο νερό προέρχεται αποκλειστικά από γεωτρήσεις.

Η ρύπανση
Η ρύπανση του πόσιμου νερού με νιτρικά ιόντα είναι αποτέλεσμα της ρύπανσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από αζωτούχα λιπάσματα, απορρίμματα ζώων, λύματα βιομηχανιών, αστικά λύματα κ.ά.

Τα νιτρικά ιόντα μπορούν να προκαλέσουν μεθαιμοσφαιριναιμία σε νεογνά και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ δεν έχει συνδεθεί έως σήμερα από επιδημιολογικές μελέτες με τον καρκίνο του στομάχου.
Το αρσενικό μεταφέρεται στο νερό κατά την κίνησή του μέσα από αρσενικούχα ορυκτά. Οταν προσλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα με το νερό σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες του ορίου των 10μg/l, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα δερματολογικά, πνευμονολογικά, νευρολογικά, καρδιολογικά και αιμοποιητικά, ενώ η χρόνια πρόσληψη αρσενικού μπορεί να προκαλέσει και καρκινογένεση.

Το μαγγάνιο, που σε μικρές ποσότητες είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού, δρα τοξικά όταν προσλαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που διοργανώνει το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή, Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - Αναζητώντας λύσεις για το ελληνικό περιβάλλον».