Thursday 8 October 2009

Σχέδιο για ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος

Αλλαγή σελίδας στην πολύπαθη Ακαδημίας Πλάτωνος επιχειρεί ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος εκπόνησε μελέτη για την ανασχεδιασμό της περιοχής.
Οι παρεμβάσεις αυξάνουν τους κοινόχρηστους χώρους, δημιουργούν ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους και μειώνουν κατά 25% τους δρόμους κίνησης των οχημάτων.


Η μελέτη που προβλέπει πολεοδομικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις βρίσκεται στην πρώτη της φάση και εγκρίθηκε κατά το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, ενώ πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα.
Ειδικότερα, η μελέτη Πολεοδομικού Ανασχεδιασμού αφορά τη γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος και την περιοχή που περιβάλλει τη γειτονιά και το Αρχαιολογικό Αλσος, στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για μία συνολική έκταση 1.010 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 130 στρ. περίπου είναι το Αρχαιολογικό Αλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Ειδικότερα, η μελέτη Πολεοδομικού Ανασχεδιασμού της Ακαδημίας Πλάτωνος περιλαμβάνει:
Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Αλσους στο οποίο δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ένταξή του στην καθημερινή λειτουργία της γειτονιάς και της πόλης.
Δημιουργία πρότυπης πολεοδομικής ενότητας από άποψη κοινωνικού εξοπλισμού, ελεύθερων χώρων, κυκλοφορίας, χρήσεων γης και δόμησης.
Διαδρομές σύνδεσης, που αφορούν κυρίως πεζούς και ποδηλάτες, με σημαντικούς δημόσιους χώρους, πόλους κοινωνικής δραστηριότητας και συγκοινωνιακές εξυπηρετήσεις.
Αύξηση των ελεύθερων χώρων πρασίνου, δημόσιων και ιδιωτικών και μείωση της επιφάνειας που χρησιμοποιούν τα οχήματα.
Στη μελέτη, προτείνεται επίσης η διατήρηση και προστασία των βιομηχανικών κτιρίων Λαναρά και Μουζάκη, τα οποία άλλωστε βρίσκονται σε καθορισμένο Βιοτεχνικό Κέντρο...