Monday 21 September 2009

SOS εκπέμπουν τα δέλτα των ποταμών

Τα δύο τρίτα των «δέλτα» των μεγάλων ποταμών του κόσμου, που αποτελούν κατοικία για περίπου μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους, βρίσκονται ανάμεσα στη «σκύλα» της ξηράς που βυθίζεται και τη «χάρυβδη» της αυξανόμενης στάθμης των θαλασσών, με συνέπεια να σταδιακά να βουλιάζουν στα νερά και να εξαφανίζονται, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέημς Σιβίτσκι του Ινστιτούτου Αρκτικών και Αλπικών Ερευνών του πανεπιστημίου του Κολοράντο, η οποία βασίστηκε σε δορυφορικές φωτογραφίες, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature Geoscience”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δείχνει ότι τα 24 από τα 33 μεγαλύτερα «δέλτα» ποταμών του πλανήτη μας βυθίζονται και το 85% γνώρισαν σοβαρές πλημμύρες κατά την τελευταία δεκαετία, οι οποίες επηρέασαν μια συνολική έκταση 260.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τα δέλτα που είναι ευάλωτα σε μεγάλες πλημμύρες, εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθούν μέχρι 50% αυτό τον αιώνα, αν η κλιματική αλλαγή συνεχίσει να αυξάνει τη στάθμη των ωκεανών. Πιο σοβαρή κρίνεται η απειλή για την Ασία, αν και γενικότερα κινδυνεύουν οι πυκνοκατοικημένες και καλλιεργημένες περιοχές των δέλτα σε όλες τις ηπείρους, με εξαίρεση την Αυστραλία και την Ανταρκτική. Από τα δέκα πιο απειλούμενα δέλτα, τα τρία βρίσκονται στην Κίνα, του Κίτρινου ποταμού στο βορρά, του ποταμού Γιανγκτσέ κοντά στη Σαγκάη και του Μαργαριταρένιου ποταμού κοντά στο Γκουανγκτσού.

Τα δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο και του Ροδανού στη Γαλλία επίσης βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Ελαφρώς μικρότερος είναι ο κίνδυνος για τα δέλτα του Γάγγη στο Μπαγκλαντές, του Μεκόνγκ στο Βιετνάμ και του Μισισιπή στις ΗΠΑ.

Μεγάλο μέρος του προβλήματος οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, καθώς τα φράγματα και οι εκτροπές των ποταμών έχουν μειώσει τα ιζήματα που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα συσσωρεύονταν στα δέλτα, με συνέπεια αυτά διαχρονικά να μικραίνουν. Η άλλη μεγάλη αιτία είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία οδηγεί στο λιώσιμο των πάγων και στην άνοδο της στάθμης των νερών. Την κατάσταση επιδεινώνουν οι όλο και συχνότερες καταιγίδες και τυφώνες, επίσης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.