Friday 4 September 2009

Νέος θάνατος αρκούδας στην Εγνατία

Η ανεπαρκής περίφραξη της Εγνατίας Οδού παραμένει στη θέση της, δύο μήνες μετά τις διαβεβαιώσεις για «άμεση» αντικατάστασή της, και η θυσία αρκούδων στην άσφαλτο συνεχίζεται.
Μια μεγαλόσωμη αρσενική αρκούδα, ηλικίας περίπου 25 χρόνων, είναι το έβδομο θύμα σε ισάριθμα τροχαία τους τελευταίους μόλις έξι μήνες στον αυτοκινητόδρομο και η έκτη που χάνει τη ζωή της.

Το ατύχημα, που έγινε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στο Τμήμα Γρεβενά - Παναγιά, ήταν ένα από τα πλέον σοβαρά και επικίνδυνα για τους οδηγούς και μόνο από θαύμα δεν θρηνούμε και ανθρώπινα θύματα.

Το ζώο πέρασε τον «προστατευτικό» φράχτη κοντά στον κόμβο των Μαυραναίων, έξι χιλιόμετρα έξω από τα Γρεβενά, διέσχισε το οδόστρωμα, πέρασε πάνω από το διάζωμα και συγκρούστηκε διαδοχικά με τρία οχήματα, ένα ΙΧ και δύο τριαξονικά φορτηγά.
Η σχετική ψυχραιμία των οδηγών απέτρεψε μια πιθανή καραμπόλα μεταξύ των αυτοκινήτων, με τραγικές συνέπειες.
Η αρκούδα συνεθλίβη κάτω από τις ρόδες μιας νταλίκας και χρειάστηκε η επέμβαση γερανού για να σηκώσει το βαρύ όχημα και να ανασυρθεί η σορός του άτυχου ζώου.

Με αφορμή και το νέο ατύχημα, οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις για την άγρια ζωή («Καλλιστώ» και «Αρκτούρος») με σκληρές ανακοινώσεις τους ζητούν την επίσπευση των εργασιών για την άμεση αντικατάσταση της περίφραξης, ενώ η πρώτη απειλεί ακόμα και τη χρήση ένδικων μέσων κατά των υπευθύνων σε αντίθετη περίπτωση.
«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα ακυρώνονται ουσιαστικά αν δεν αντικατασταθεί άμεσα ο φράχτης.

Η "Καλλιστώ" επιφυλάσσεται για τη χρήση κάθε μέσου, ένδικου ή μη, προκειμένου να δοθεί επιτέλους μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα αποδεκατισμού του πληθυσμού της αρκούδας στην Πίνδο», τονίζει η οργάνωση, ενώ ο «Αρκτούρος» επισημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστερήσεων και απαιτεί την άμεση ολοκλήρωση του έργου.
Σημειώνεται πως πρόκειται για την 23η απώλεια αρκούδας τα τελευταία πέντε χρόνια από τροχαία ατυχήματα.
πηγή