Wednesday 12 August 2009

Καθάρισε ο Σηκουάνας, επέστρεψε ο σολομός


ΣΤΟΝ ΣΗΚΟΥΑΝΑ επέστρεψε ο σολομός έναν αιώνα αφότου εγκατέλειψε το ποτάμι 
που διασχίζει το Παρίσι 
εξαιτίας της ρύπανσης.
   .
 .
Στα βρώμικα νερά του Σηκουάνα κολυμπούσαν μόνο τέσσερα είδη ψαριών έως το 1995: χέλια, κυπρίνοι, σπάροι και ασπρόψαρα. Κάθε χρόνο περίπου 500 τόνοι αυτών των ειδών πέθαιναν από δηλητηρίαση. 
Έπειτα, όμως, από 15 χρόνια εντατικής προσπάθειας για να καθαρίσουν τα νερά του ποταμού, ο σολομός επέστρεψε μαζί με άλλα 31 είδη, στα οποία περιλαμβάνονται πέστροφες και ρέγκες. 
Σύμφωνα, μάλιστα, με την αρμόδια υπηρεσία, «στον Σηκουάνα δεν υπάρχει πλέον σοβαρή οργανική ρύπανση». Τον περασμένο μήνα στο Ποντουάζ, βορειοδυτικά του Παρισιού, έπεσε στα δίχτυα των ψαράδων ένας σολομός βάρους έξι κιλών, ενώ στην περιφέρεια της γαλλικής πρωτεύουσας είχε την ίδια τύχη τον Οκτώβριο του 2008 ένας σολομός του Ατλαντικού επτά κιλών, ο πρώτος τέτοιου μεγέθους που είχε βρεθεί στην περιοχή εδώ και 70 χρόνια. 
 «Τουλάχιστον χίλιοι σολομοί διέσχισαν του Σηκουάνα φέτος», δήλωσε ο Μπερνάρ Μπρετόν, εκπρόσωπος της γαλλικής ομοσπονδίας αλιείας. Ο σολομός θεωρείται από τους ειδικούς ένας από τους πιο ασφαλείς δείκτες των επιπέδων μόλυνσης του νερού. Ο σολομός του Ατλαντικού βρίσκεται στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

τα Νέα

Η κρίση... χαλάει το κλίμα στη Βόννη
August intersessional informal consultations

Το χάσμα μεταξύ πλούσιων - φτωχών και η σκιά της ύφεσης δυσκολεύουν την επίτευξη συμφωνίας.
INTERVIEW - Climate change fight seen costing $300 bln a year
BONN, Germany (Reuters) - Cutting greenhouse gas emissions to slow global warming and adapting to impacts such as droughts and rising sea levels are likely to cost about $300 billion a year, the top U.N. climate change official said.
Η κρίση... χαλάει το κλίμα στη Βόννη
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΕ, περίπου δύο εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων χάθηκαν από την αρχή του καλοκαιριού, ενώ η αδράνεια των κυβερνήσεων στο ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα πολλαπλασιάσει τις πυρκαγιές τα επόμενα χρόνια.
Με τον χρόνο να εξαντλείται για τη διάσκεψη του Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη και τις ελπίδες να εξανεμίζονται για μια ουσιαστική συμφωνία για το κλίμα, οι 2.400 αντιπρόσωποι στη γερμανική πόλη θα επιχειρήσουν να μειώσουν δραματικά την έκταση του αχανούς και ασαφούς προσχεδίου κειμένου 200 σελίδων με στόχο τις 30 σελίδες μετά το τέλος της διάσκεψης στην Μπανγκόκ (28 Σεπτεμβρίου - 9 Οκτωβρίου).
 .
Φλέγοντα ζητήματα της πενθήμερης διάσκεψης (10-14 Αυγούστου) αποτελούν οι σημαντικές μειώσεις των ρύπων από μέρους των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, η προστασία των δασών, αλλά και η οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να μπορέσουν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.
Συγκεκριμένα τα κράτη της αφρικανικής ηπείρου εκτιμούν ότι θα χρειαστούν 267 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2020, την ώρα που η οικονομική κρίση έχει κάνει τις κυβερνήσεις λιγότερο πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τον κοινό σκοπό του περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε δύο βαθμούς Κελσίου.
 .
Κίνα - Ινδία
Κίνα και Ινδία ζητούν από τις πλούσιες χώρες μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2020 ως προς τα επίπεδα του 1990, τη στιγμή που αυτή τη στιγμή ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 10 έως 14%.
«Είμαστε εντελώς εκτός του στόχου μας», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, Ιβο ντε Μπουρ και ζήτησε από τις πλούσιες χώρες να «αποτελέσουν παράδειγμα». Τον τελευταίο αιώνα οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι περαιτέρω αύξηση θα οδηγήσει σε καύσωνες, ξηρασίες, πλημμύρες και αύξηση της στάθμης των υδάτων.
 .

Βραβείο για τις ομορφιές της διεκδικεί η Σαμοθράκη

Απομακρυσμένη και αδικημένη σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά από πλευράς τουρισμού η Σαμοθράκη έχει φανατικούς φίλους και πιστούς παραθεριστές, 
όχι για τις παραλίες και τη νυχτερινή ζωή, 
αλλά για τη φυσική της ομορφιά.
 .
Βραβείο για τις ομορφιές της διεκδικεί η Σαμοθράκη
.
Η δεύτερη φάση για τις 257 περιοχές της Ευρώπης που διεκδικούν το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από 300.000 ευρώ, θα ξεκινήσει στις 10 Οκτωβρίου και τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στο τέλος του χρόνου, ίσως και στις αρχές του επόμενου.
«Και μόνο η συμμετοχή είναι για μας πολύ σημαντική. Ξέρουμε πως είναι δύσκολο να πάρουμε το πρώτο βραβείο, αλλά για μας ήταν συγκλονιστικό το ότι συνεργάστηκαν 15 φορείς του νησιού, αλλά και όλοι οι κάτοικοι για να βγει ένα άρτιο αποτέλεσμα», δήλωσε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Γιάννης Πετρούδας.
Το βραβείο θα απονεμηθεί στη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου που θα γίνει τον χειμώνα σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη, με τη συμμετοχή 2.000 μελών της οργάνωσης «Φίλοι της Φύσης», η έδρα της οποίας είναι στην Αυστρία.
Απομακρυσμένη και αδικημένη σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά από πλευράς τουρισμού η Σαμοθράκη έχει φανατικούς φίλους και πιστούς παραθεριστές, όχι για τις παραλίες και τη νυχτερινή ζωή, αλλά για τη φυσική της ομορφιά.
Βραβείο για τις ομορφιές της διεκδικεί η Σαμοθράκη  Αυτή η ομορφιά αποτυπώθηκε στο βίντεο που έφτιαξαν οι φορείς του νησιού για τον διαγωνισμό, με κυρίαρχο στοιχείο τις βάθρες, τις παγωμένες λίμνες στις οποίες πέφτει το νερό από καταρράκτες μεγάλου ύψους όλο τον χρόνο.
Το Σάος, το βουνό της Σαμοθράκης, έχει πολλές πηγές και άφθονα νερά. Από τις πλαγιές του κατηφορίζουν οι καταρράκτες και πέφτουν σχηματίζοντας μικρές λιμνούλες. Οι δύο πιο μεγάλες και γνωστές βάθρες είναι του Φονιά και η Γριά Βάθρα. Η πρόσβαση μάλιστα στην τελευταία είναι μία ανεπανάληπτη εμπειρία, αφού χρειάζεται να καταβάλει κανείς κόπο και προσπάθεια. 
Η μετάβαση στις βάθρες απαιτεί χρόνο κι οι επισκέπτες τους το γνωρίζουν πολύ καλά. Το κρύο νερό δεν τρομάζει αυτούς που βουτούν μέσα, ξέρουν ότι είναι μία τέλεια αναζωογόνηση.
Τον Αύγουστο -και φέτος- η Σαμοθράκη βουλιάζει κυρίως από εναλλακτικούς τουρίστες που αποζητούν την ηρεμία και τη μοναδική φυσική ομορφιά.
«Δεν μπορούμε να διαφημίσουμε την ξέφρενη διασκέδαση ούτε τα πολυτελή μαγαζιά, γιατί δεν τα έχουμε, κι αυτή είναι συνειδητή μας απόφαση. Οσοι έρχονται στη Σαμοθράκη ξέρουν ότι θα ξεκουραστούν και θα ζήσουν ανεπανάληπτες εμπειρίες μέσα στην άγρια φύση. Γι αυτό ξανάρχονται και γίνονται φανατικοί του νησιού», μας είπε ο κ. Πετρούδας.
Οσο για το βραβείο, ομολογεί ότι έχει άγχος και θα ήθελε πολύ να το κερδίσει το νησί του. 
«Το βίντεο που φτιάξαμε είναι πάρα πολύ καλό κι αντιπροσωπευτικό της Σαμοθράκης.
Μπορεί να μας ικανοποιεί το ότι θα προβληθεί σε τόσο πολύ κόσμο και θα αποτελέσει μιας πρώτης τάξης διαφήμιση, αλλά δεν σας κρύβω ότι θα ήθελα να παίρναμε και το βραβείο», δήλωσε.
.