Thursday 30 July 2009

Νερό με καρκινογόνες ουσίες και στη Μαγνησία;

Μετά το Σχηματάρι, το Δήλεσι, τον Ωρωπό και τα Οινόφυτα, όπου οι κάτοικοι πίνουν μολυσμένο νερό, φόβοι εκφράζονται για την καθαρότητα των πόσιμων υδάτων επίσης στο δήμο Ν. Αγχιάλου, στο δήμο Αφετών και στην κοινότητα Μακρινίτσας στη Μαγνησία. Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε σήμερα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του πόσιμου νερού στις περιοχές αυτές.


Oι έλεγχοι που διενήργησε διαπιστευμένο εργαστήριο αλλά και το Χημείο του Κράτους έδειξαν πως το νερό του δικτύου της Ν. Αγχιάλου δεν περιέχει καρκινογόνες και οι κάτοικοί της μπορούν να το καταναλώνουν άφοβα. Τα αποτελέσματα των υπολοίπων ελέγχων αλλά και το αποτέλεσμα της επανεξέτασης του δείγματος του πόσιμου νερού της Ν. Αγχιάλου θα συμπεριληφθούν στη δικογραφία της υπόθεσης.

Η διαφορά που παρουσιάζουν οι μετρήσεις ιδιωτών και κρατικών φορέων και οργανισμών για τα μικροσωματίδια στο πόσιμο και το θαλάσσιο νερό ήταν τα στοιχεία που κέντρισαν το ενδιαφέρον και πάνω σε αυτά θα στηρίζεται η προκαταρτική εξέταση η οποία και θα ανατεθεί σε πταισματοδίκη ο οποίος και θα εξετάσει την υπόθεση.

Μεγάλο πρόβλημα

Το πρόβλημα τείνει να εξελιχθεί σε πανελλήνιο φαινόμενο. Εδώ και χρόνια πολλές περιοχές ανα την Ελλάδα τροφοδοτούνται με ακατάλληλο νερό, στο οποίο ανιχνεύτηκαν τοξικές ουσίες, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της κάθε περιοχής.

Τρομερό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περιοχές γύρω από τον Ασωπό ο οποίος έχει μετατραπεί σε αγωγό λυμάτων. Στο Σχηματάρι, στο Δήλεσι, στον Ωρωπό και στα Οινόφυτα κάτοικοι και εργαζόμενοι πίνουν μολυσμένο νερό με τοξικές ουσίες.

Συγκεντρώσεις μολύβδου, ψευδαργύρου, καδμίου και αρσενικού έδειξαν οι μετρήσεις που έγιναν στα νερά του Αξιού ποταμού, ενώ στα νερά του Αλιάκμονα του Λουδία και στους υπόγειους υδροφόρους του Σπερχειού, ανιχνεύθηκαν άλλες βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες.

Στις περιοχές με εντατικές καλλιέργειες (θεσσαλικός κάμπος, κάμπος της Θεσσαλονίκης, Έβρος) το πρόβλημα είναι εντονότατο, καθώς παρουσιάζονται υψηλές συγκεντρώσεις αζωτούχων ενώσεων που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας με την πόση του νερού, ενώ στην Πελοπόννησο άλυτο παραμένει εδώ και χρόνια το πρόβλημα ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα στο αργολικό πεδίο κυρίως γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα της περιοχής το Άργος και το Ναύπλιο.

Επίσης μετρήσεις που έγιναν στις αρχές του 2007 από το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πόσιμο νερό οκτώ οικισμών του Δήμου Πολυκάστρου στο νομό Κιλκίς έδειξαν ότι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών.
 

Τα ποτάμια του Κάμπου «κολυμπάνε» στο τυρόγαλο

Σε...«τυροποτάμια» μετατρέπονται για άλλο ένα καλοκαίρι ο Πηνειός κι ο Ληθαίος στα Τρίκαλα. Οι αρχές αγνοούν τις καταγγελίες οικολογικών οργανώσεων για τεράστιες ποσότητες τυρόγαλου που πέφτουν από τα τυροκομεία και τις λιγοστές φορές που επιβάλλουν πρόστιμα, αυτά πληρώνονται, αλλά οι παραβάτες συνεχίζουν τη ρύπανση.
Το τυρόγαλο μπορεί να μην είναι τοξικό, ωστόσο είναι ρυπογόνο, καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού που καταστρέφει τα πάντα στο... πέρασμά του

 Το τυρόγαλο μπορεί να μην είναι τοξικό, ωστόσο είναι ρυπογόνο, καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού που καταστρέφει τα πάντα στο... πέρασμά του

Αυτή τη φορά το τυρόγαλο επιπλέει στο νερό στη γέφυρα του Αγίου Κωνσταντίνου, κοντά στις παλιές φυλακές Τρικάλων. Από το σημείο περνάει ο Ληθαίος ποταμός, που στη συνέχεια διαρρέει την πόλη. Το νερό έχει ασπρίσει, η δυσοσμία είναι αφόρητη, η οικολογική καταστροφή εμφανής.

«Κάποιος ασυνείδητος τυροκόμος έχει συνδέσει παράνομα το δίκτυο της μονάδας του με αυτό των ομβρίων υδάτων και διοχετεύει εκεί το τυρόγαλο. Το ακόμη πιο εξωφρενικό στην υπόθεση είναι ότι ο δήμος έχει προμηθευτεί μηχάνημα που εντοπίζει τις παράνομες συνδέσεις, αλλά δεν το χρησιμοποιεί» δήλωσε στο «Εθνος» ο Μπάμπης Μουργελάς, από την οργάνωση «Φίλοι της Γης» στα Τρίκαλα.

Το γεγονός έχει προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό στους κατοίκους και, παρά το ότι έχουν προκληθεί αντιδράσεις μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο ασυνείδητος συνεχίζει ανενόχλητος τη...δουλειά του. Ρίχνει δηλαδή το τυρόγαλο στο ποτάμι, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το οικοσύστημα.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή και στη Λάρισα, όπου τα περίπου 60 τυροκομεία ρίχνουν 700 τόνους τυρόγαλο στο νερό.

Νεκρά ψάρια
Το νερό είναι κάτασπρο, η δυσοσμία έντονη και η ρύπανση ανεξέλεγκτη, γιατί μπορεί μεν το τυρόγαλο να μην είναι τοξικό, ωστόσο είναι ρυπογόνο, καθώς έχει πολύ υψηλό οργανικό φορτίο και δεν διαλύεται στο νερό. Οταν πέσει στο νερό, νεκρώνει κάθε ίχνος ζωής, τα ψάρια εκβράζονται νεκρά, ενώ πολύ δύσκολα διαλύεται ή απορροφάται.

Η νομαρχία Λάρισας στέλνει κατά καιρούς το μήνυμα «ούτε ένα λίτρο τυρόγαλο στο ποτάμι», επιβάλλει μεγάλα πρόστιμα, αλλά οι τυροκόμοι συνεχίζουν απρόσκοπτα τη ρύπανση. Υπάρχουν μάλιστα κάποιες μέρες -κυρίως όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές- που η μπόχα στον Πηνειό, στον Τιταρήσιο και στον Ληθαίο είναι ανυπόφορη και τα νερά κάτασπρα.

Οι εδικοί επισημαίνουν ότι το τυρόγαλο περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού και καταστρέφει τα πάντα στο... πέρασμά του, ενώ εκτιμάται ότι η ετήσια παραγωγή του μόνο για τη Λάρισα υπερβαίνει τους 70.000 τόνους.
Τα περισσότερα τυροκομεία έχουν συμβάσεις με ειδική μονάδα επεξεργασίας τυρόγαλου που λειτουργεί στην Καρδίτσα. Το 75% της ποσότητας επιστρέφει στη φύση ως νερό για άρδευση, ενώ από το υπόλοιπο παρασκευάζονται προϊόντα λακτόζης, αφού ο σχετικός υδατάνθρακας παραμένει στο τυρόγαλο και μετά την επεξεργασία του γάλακτος για την παρασκευή του τυριού.

Μια παρόμοια -αλλά μικρότερης δυναμικότητας- μονάδα εγκατέστησε τυροκόμος στην επιχείρησή του στη Λάρισα και υποστηρίζει ότι επεξεργάζεται σχεδόν 36 τόνους τυρόγαλο την ημέρα, κάνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα απόσβεση των χρημάτων της επένδυσης.