Tuesday 28 July 2009

Εκβράστηκαν νεκρά δεκάδες θαλάσσια είδη στην Παραλία Αυλίδας

Ένα αποτρόπαιο θέαμα αντίκρισαν οι κάτοικοι της Παραλίας Αυλίδας το πρωί της Τρίτης 28 Ιουλίου. Δεκάδες καβούρια, μεγάλες γαρίδες και άλλα θαλάσσια είδη είχαν εκβραστεί νεκρά στην παραλία.  
Το νερό της θάλασσας κατά μήκος της παραλίας ήταν γεμάτο περίεργους αφρούς.

Το θέμα έκαναν γνωστό οι Ενεργοί Πολίτες της Εύβοιας, που αναρωτιούνται "...τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή της Αυλίδας;" και σχολιάζουν αρκετά εύστοχα "...γιατί όταν πεθαίνουν τα ψάρια πρέπει να ψαχνόμαστε για ποιον χτυπά η καμπάνα.  
Γιατί η καμπάνα χτυπάει για όλους μας. Γιατί όταν πεθαίνουν τα ψάρια μπορεί να σκεφτεί κάποιος τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η μόλυνση αυτή στα παιδιά που παραδίπλα κάνουν μπάνιο;".

"Οι βιομηχανίες της περιοχής είναι συγκεκριμένες και ειδικότερα η χημική βιομηχανία από την οποία κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται η μόλυνση, είναι γνωστή και μη εξαιρετέα ("Νεοχημική" μοναδική χημική βιομηχανία της περιοχής), εδώ και πολλά χρόνια, μέσα από καταγγελίες πολιτών, για την επικινδυνότητα των υλικών της, για τις αφόρητες μυδωδιές που ξερνάει κάθε τόσο, που φτάνουν έως το Ληλάντιο και την Αυλίδα αλλά και για τη μόλυνση του Ευβοϊκού" επισημαίνουν.

Τέλος, απευθύνονται προς τη Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας Ευβοίας, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ευβοίας, το Λιμεναρχείο Χαλκίδας και το Δήμο Αυλίδας και ζητούν να ελεγχθούν άμεσα τα νεκρά θαλάσσια είδη και να εντοπισθούν οι αιτίες θανάτου τους, να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι της μόλυνσης και να ελεγχθούν οι εγκαταστάσεις τους εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας τους και σε κάθε περίπτωση να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της μόλυνσης.

πηγή

Δύο πύρινα μέτωπα στην Αττική

Δύο πυρκαγιές ξέσπασαν το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή της Αττικής και εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι και τα δύο πύρινα μέτωπα ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα.
Η πρώτη φωτιά ξέσπασε στον Ασπρόπυργο, στην περιοχή Νέα Ζωή, κοντά στη χωματερή και η δεύτερη φωτιά στη Χασιά πάνω από το γήπεδο του Θρασύβουλου.
Και τα δύο μέτωπα έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη συνδρομή εναέριων μέσων που δίνουν μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών λόγω και των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Από τους πυκνούς καπνούς που έχουν καλύψει σχεδόν ολόκληρη την δυτική Αττική, διεκόπη για προληπτικούς λόγους η κυκλοφορία στην Αττική Οδό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εγκλωβισμένοι οδηγοί σε τούνελ του δρόμου, οι οποίοι παραμένουν εκεί έως ότου αποκατασταθεί η κυκλοφορία.
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται και για την Τρίτη πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).


Συγκεκριμένα σε συναγερμό για πυρκαγιές βρίσκονται οι περιοχές: Νομαρχίες Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς (συμπεριλαμβανομένου των Κυθήρων), Εύβοιας, Βοιωτίας , Κορινθίας, Αργολίδος, Λέσβου, Χίου, Σάμου καθώς και Περιφέρεια Κρήτης.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των προαναφερόμενων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.


Πηγή:Α.Π.Ε.



πηγή

Γιαούρτι Σπιτικό απο τα χεράκια σας!!

Θα χρειαστούμε :
    2_400_11
  • 2 -3 κιλά γάλα πλήρες
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό ή γιαούρτι που είναι στο τέλος ημερομηνίας λήξης (για να είναι ξυνό)
  • λίγο αλάτι
Τι κάνουμε :
Ζεσταίνουμε καλά το γάλα χωρίς να το φτάσουμε σε βρασμό και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Βάζουμε το μικρό μας δαχτυλάκι και το κάνουμε γύρες μέσα στο γάλα και μετράμε μέχρι το 20 κανονικά.
Αν δεν αντέχει το δάχτυλο μας (το βγάζουμε) περιμένουμε ακόμα λίγη ώρα και ξαναμετράμε μέχρι να αντέχει το δάχτυλό μας τη θερμοκρασία αυτή όση ώρα το έχουμε μέσα στο γάλα.
Παίρνουμε τότε μια κουτάλα γάλα και την ρίχνουμε στο μπολ που έχουμε το γιαούρτι μας (δηλαδή τη μαγιά μας). Ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε στο γάλα ανακατεύοντας απαλά.

Σκεπάζουμε το μείγμα μας και το αφήνουμε σε μιά γωνιά ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΟΥΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ για 5-6 ώρες μέχρι να πήξει.
Δεν θα γίνει στραγγιστό γιαούρτι αλλά κανονικό. Αν δεν πήξει καλά το αφήνουμε κι άλλο εκτός ψυγείου.
Αυτό θα γίνει αν το γάλα μας κρυώσει παραπάνω και η μαγιά μας δεν θα βρει ζεστό έδαφος για να αναπτυχθεί.

Αν το θέλουμε στραγγιστό το βάζουμε σε μια μαξιλαροθήκη ή άλλο τέτοιο παρόμοιο πανί (δεν θα το έχουμε βάλει σε μαλακτικό γιατί θα χαλάσει η γεύση από το γιαούρτι μας...)

Καλή επιτυχία!!!!!

Εκστρατεία κατά της φωτιάς στο Πανόραμα

enet.gr

Στους δρόμους με το σύνθημα «Ποτέ ξανά να μην καεί ο τόπος μας», βγαίνει από σήμερα η δημοτική αρχή Πανοράματος Θεσσαλονίκης, σε μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Πρόκειται για μια συνεργασία της δημοτικής αρχής με τους εθελοντές του Πανοράματος. Από το πρωί, με επικεφαλής το δήμαρχο Ιγνάτιο Καιτεζίδη, θα περιοδεύσουν στους κεντρικούς δρόμους της περιοχής μοιράζοντας σχετικά φυλλάδια.

"Για εμάς εδώ στο Πανόραμα το δάσος αποτελεί τον καθημερινό μας σύντροφο. Άλλωστε, ο καλύτερος αντίπαλος της πυρκαγιάς είναι η πρόληψη και ο ενημερωμένος πολίτης", δήλωσε ο κ.Καιτετζίδης.


πηγή

Πετούνια η έρπουσα! Ποιο είναι το άκρον άωτον της ανοησίας;

ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

Από το „Νοιάζομαι“ της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας

Πέμπτη 23 Ιουλίου

Σε όλα τα δελτία ειδήσεων κυριαρχεί η είδηση, ότι το επόμενο τριήμερο θα είναι το θερμότερο του φετινού καλοκαιριού. Θερμές μάζες από την Αφρική θα σπρώξουν τον υδράργυρο στους 43 βαθμούς!
 
Σάββατο 25 Ιουλίου, μόλις 24 ώρες μετά τη φύτευση:
Η ΕΜΥ έπεσε έξω! Στην Κατερίνη είχαμε μόνο 39 βαθμούς και όχι τους αναμενόμενους 43. Οι πετούνιες όμως δεν άντεξαν. Το Σαββατοκύριακο ήταν πράγματι ασυνήθιστα ζεστό, οι υπάλληλοι του Δήμου σχόλασαν την Παρασκευή το μεσημέρι και θά επιστρέψουν την Δευτέρα για πότισμα. Να ποτίσουν όμως τι; Για δείτε τι απέμεινε από τις 200 πετούνιες:

 
Η εργασία δύο υπαλλήλων (δύο μεροκάματα) και περίπου 400 ευρώ για την αγορά των φυτών πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων. Προφανώς για τον Δήμο μας αυτό δεν έχει καμία, μα καμία απολύτως σημασία. Αρκεί που η φύτευση εξασφάλισε μια νέα φωτογραφία για ένα ακόμη δελτίο τύπου για την Αντιδημαρχία Πρασίνου: „Ολη η πόλη ένα κήπος“, „Παντού πράσινο“ και τα γνωστά περί νέας φιλοσοφίας και αντίληψης για το πράσινο της πόλης κλπ.
 
Τελικά θα βρεθεί ένας δημοσιογράφος σε αυτή την πόλη να γράψει δυο γραμμές για το άκρον άωτον της ανοησίας, να φυτεύει η δημοτική μας αρχή πετούνιες και εκατοντάδες δέντρα μέσα στο κατακαλόκαιρο; 
 
Θα βρεθεί ένας δημοσιογράφος να γράψει δυο γραμμές για το πόσο κόστισαν όλα αυτά τα δέντρα και ποια ήταν η τύχη αυτών που φυτεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες; Θα βρεθεί ένας εκδότης εφημερίδας που αντί για την δημοσίευση του μονόχνωτου δελτίου τύπου της Αντιδημαρχίας Πρασίνου θα βγεί να ζητήσει της ζητήσει ευθύνες για την κατασπατάληση των δημοτικών πόρων; Γιατί οι δενδροφυτεύσεις αυτές δεν έγιναν τον Χειμώνα ή την Ανοιξη; Γιατί αυτό το πρωτοφανές πέταγμα χρημάτων και η σπατάλη εργατικού δυναμικού, τη στιγμή που είναι δεδομένη η αποτυχία όλων αυτών των ενεργειών;
 
Το γνωρίζει ακόμη και ο ποιο απρόσεκτος μαθητής της 3ης τάξης Δημοτικού σχολείου, ότι οι δεντροφυτεύσεις δεν γίνονται το Καλοκαίρι με θερμοκρασίες 40 βαθμούς υπό σκιάν. Μήπως τελικά όλες αυτές τις δραστηριότητες τις προγραμματίζουν άνθρωποι άσχετοι, αδιάφοροι και με γνώσεις ούτε καν 3ης τάξης Δημοτικού;
 
Τι σημαίνει τελικά „Κοινόχρηστος Χώρος“ για την Δημοτική μας αρχή; Σας θυμίζει κάποια από τις παραπάνω φωτογραφίες κοινόχρηστο χώρο μιας πόλης ενός πολιτισμένου κράτους που θέλει να σέβεται τους πολίτες του; Οι φωτογραφίες παρακαλώ, είναι τραβηγμένες μέσα σε κατοικημένη περιοχή και οποιαδήποτε προσπάθεια χρήσης των όρων „Δεντροφύτευση“, „Πράσινο“, „Περιβάλλον“, „Βελτίωση ποιότητα ζωής“ και σύνδεσής τους με τα παραπάνω εκτρώματα, αν μη τι άλλο, υποτιμά τη νοημοσύνη μας και πρέπει να σταματήσει αμέσως. Δεν μπορεί τα πάντα σε αυτό τον τόπο να γίνονται για το θεαθήναι! Ο λογαριασμός είναι αβάσταχτα μεγάλος και πρέπει, εμείς οι απλοί πολίτες, να σταματήσουμε να τον πληρώνουμε. Οι κάτοικοι αυτού του τόπου αξίζουν και χρειάζονται κάτι καλύτερο! Χρειάζονται αξιοπρεπείς Δημάρχους και Αντιδημάρχους με σηκωμένα τα μανίκια, πρόθυμους για δουλειά και όχι για δελτία τύπου και φωτογραφίσεις δίπλα σε κάθε δεύτερο φρεσκοφυτευμένο πανσέ με το τσιγάρο στο ένα χέρι και στο άλλο το ουίσκι. Φτάνει πια!
 
Οι πλατείες (κοινόχρηστοι χώροι) που δεντροφυτεύτηκαν είναι παρατημένες και απεριποίητες.
Δεν μπορούν να φρεζαριστούν με μηχάνημα γιατί το χώμα που χρησιμοποιήθηκε για να γεμίσουν περιέχει μεγάλες πέτρες (κοτρώνες).

 
Τα δέντρα ξηραίνονται το ένα μετά το άλλο.
Το κόστος κάθε δέντρου κυμαίνεται μεταξύ 50 και 80 ευρώ.
Σε κανέναν από τους κοινόχρηστους χώρους (οι 80 περίφημες πλατείες του Δημάρχου μας) δεν έχει εγκατασταθεί σύστημα ποτίσματος (λάστιχα) και ούτε καν έχει προβλεφθεί η παροχή νερού από την ΔΕΥΑΚ.
Οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν ενημερωθεί για να συνδράμουν στη συντήρηση των δέντρων και κατά συνέπεια, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όλα αυτά τα δέντρα, για να μη ξεραθούν, θα πρέπει να ποτίζονται από τους υπαλλήλους του Δήμου με το ...χέρι. Επειδή όμως οι εν ενεργεία υπάλληλοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, και είναι φυσικό να μην προλαβαίνουν, το αποτέλεσμα είναι προβλεπόμενο.
Κι εσύ κοροΐδο δημότη του πνιγμένου στα χρέη Δήμου Κατερίνης, εν μέσω οικονομικής κρίσης και εξαγγελιών για νέα μέτρα, πλήρωνε την ανοησία, την ανεπάρκεια και τα δελτία τύπου τους!
 
Η ακριβής τοποθεσία των παραπάνω κοινόχρηστων χώρων και το φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ανάλυση είναι στη διάθεση της/του κάθε ενδιαφερόμενης/ου. Και της Δημοτικής αρχής, εννοείται!
 
ΥΓ: Αποδέκτες της παρούσης επιστολής είναι τα ΜΜΕ και 4.500 συμπολίτες μας, φίλοι και μέλη της ΕΟΔΝΠ
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)