Saturday 18 July 2009

Το χάσμα που άνοιξε ο σεισμός

Η λευκή γραμμή που βλέπετε ανάμεσα στο πράσινο είναι απόρροια κατολίσθησης που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε την Τετάρτη ανοιχτά των νότιων ακτών της Νέας Ζηλανδίας. Αλλά με όλο το τμήμα της γης που παρασύρθηκε στη θάλασσα (έως και 25 μέτρα), η κατολίσθηση κοντά στην πόλη Ινβερκαρτζίλ δεν είναι παρά λεπτομέρεια: ο σεισμός είχε μετρηθεί αρχικά στους 7,8 βαθμούς και αμέσως εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι με εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειεςη οποία ήρθη έπειτα από μία ώρα, καθώς το «τσουνάμι» που πράγματι δημιουργήθηκε δεν διέφερε και πολύ από ένα συνηθισμένο, ταπεινό κύμα.

Σε χωράφια, κανάλια και δρόμους ρίχνονται τα φυτοφάρμακα στην Ημαθία

Εδώ και χρόνια, μερίδα αγροτών του νομού Ημαθίας αδειάζουν τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν σε κανάλια, χωράφια, ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους χωριών, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που μία τέτοια ενέργεια επιφυλάσσει τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την υγεία, 
καταγγέλλει στο tvxs.gr 
η Οικολογική Ομάδα Βέροιας.

Το TVXS μίλησε με τον κ. Ασλάνογλου Νίκο, υπεύθυνο της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, η οποία, με το φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσε, ανέδειξε το εν λόγω θέμα.

Σύμφωνα με τον κ. Ασλάνογλου, τόνοι φυτοφαρμάκων που περισσεύουν στα βυτία των αγροτών, αλλά και οι συσκευασίες στις οποίες περιέχονται, ρίχνονται στον κάμπο, σε κανάλια και σε δρόμους, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στο περιβάλλον, αλλά και στην υγεία των ίδιων αλλά και των υπόλοιπων κατοίκων της περιοχής. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις οι αγρότες συλλέγουν τις συσκευασίες σε κάδους και εν συνεχεία τους βάζουν φωτιά, με αποτέλεσμα, πέρα από την καύση του χαρτιού ή του πλαστικού, να καίγονται και υπολείμματα φυτοφαρμάκων, δηλώνει ο κ. Ασλάνογλου.

Αν και το φαινόμενο αυτό παρατηρείται εδώ και χρόνια, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από τους διοικητικούς μηχανισμούς, όπως τονίζει ο ίδιος, γεγονός που έχει ως συνέπεια, όχι την βελτίωση, αλλά, αντίθετα, την επιδείνωση της κατάστασης.

Ενδιαφέρον δεν δείχνουν ούτε και οι κάτοικοι της περιοχής. «Δεν γνωρίζουν, και όταν δεν γνωρίζεις κάτι δε μπορείς να εκτιμήσεις αν είναι θετικό, αρνητικό ή πολύ αρνητικό», αναφέρει χαρακτηριστηκά ο κ. Ασλάνογλου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο νομός Ημαθίας είναι από τους πρώτους σε θανάτους από καρκίνο. «Τα νεκροταφεία μας έχουν μετατραπεί, από άποψη έκτασης, σε γήπεδα», είχε δηλώσει ε εφημερίδα ο αντιδήμαρχος του δήμου Ηλιούπολης.

Η διαχείριση των υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων, αλλά και των συσκευασιών τους, η οποία ορίζεται από τον νόμο, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των διοικητικών αρχών, όπως τονίζει η Οικολογική Οργάνωση Βέροιας, και, επιτέλους, να εφαρμοστεί, ώστε να μπορέσει να καταπολεμηθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα και να αποτραπούν οι, περαιτέρω, ζημιές στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων.

Συνέντευξη - ρεπορτάζ: Μυρτώ Σκαρίπα
  
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Δημοσίευση: 25-06-2009 21:30
Δημοσίευση: 14-01-2009 12:08
Δημοσίευση: 02-12-2008 21:38