Tuesday 14 July 2009

Διάσωση υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων

Περιβαλλοντική πρωτοβουλία για τη διάσωση και ανάδειξη
των ιστορικών ελαιόδεντρων της Κρήτης

Πρωτοβουλία διάσωσης και ανάδειξης των ιστορικών ελαιόδεντρων της Κρήτης, ηλικίας εκατοντάδων, ακόμα και χιλιάδων, ετών που βρίσκονται διάσπαρτα στην ύπαιθρο αναλαμβάνουν 35 πολιτιστικοί σύλλογοι της Κρήτης.

Η προσπάθεια στηρίζεται επιστημονικά από το ΤΕΙ Κρήτης. Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες και οι πολιτιστικοί σύλλογοι, σε όλο το νησί υπάρχουν εκατοντάδες ελαιόδεντρα ηλικίας εκατοντάδων και σε ορισμένες περιπτώσεις χιλιάδων χρόνων, τα οποία δεν έχουν καταγραφεί και γίνονται "θύματα" ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως δημοσίων έργων και οικοπεδοποίησης ελαιώνων.

Οι πολιτιστικοί αλλά και οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι που συμμετέχουν στην προσπάθεια, καταγράφουν αυτά τα ελαιόδεντρα με σκοπό να τα προστατεύσουν. Στη συνέχεια σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης θα προσδιορίσουν την ηλικία των καταγεγραμμένων ελαιόδεντρων. Στόχος, είναι σε ένα χρόνο από σήμερα, να έχει διαμορφωθεί "χάρτης" της Κρήτης που θα παρουσιάζει τα σημεία στα οποία βρίσκονται τα εκατοντάδες ιστορικά και αρχαία δέντρα.

Επίσης, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για τη δημιουργία από τους πολιτιστικούς συλλόγους ντοκιμαντέρ σχετικά με τον ιστορικό ελαιώνα της Κρήτης, το οποίο υπολογίζεται να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2010. Σχεδιάζεται μάλιστα το ντοκιμαντέρ να μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες, με στόχο να αναδειχθεί ο ιστορικός ελαιώνας της Κρήτης.

Από όλη αυτή τη διαδικασία δημιουργείται δίκτυο σε όλη την Κρήτη στο οποίο μετέχουν αποκλειστικά και μόνο πολιτιστικοί και φιλοπεριβαλλοντικοί σύλλογοι. Το δίκτυο θα είναι ανοικτό σε συνεργασίες με αρχές, φορείς, επιστήμονες και μουσεία που εκδηλώνουν την πρόθεση να υποστηρίξουν τις δραστηριότητες του εθελοντικά.

πηγή

Η ελληνίδα νοικοκυρά και το περιβάλλον

Διεθνής έρευνα για το περιβάλλον

Το πλυντήριο πιάτων εξοικονομεί νερό

Ενημερωμένες και πρόθυμες να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών εμφανίζονται οι ελληνίδες νοικοκυρές, σε διεθνή έρευνα για το περιβάλλον, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας "Our Home Our Planet".

Σύμφωνα με την έρευνα, το 90% των ερωτηθέντων όλων των ηλικιών συμφωνεί απόλυτα πως ως χώρα πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειες μας προκειμένου να προστατέψουμε το περιβάλλον, αλλά μόνο το 52% συμφωνούν απόλυτα πως οι ίδιες μπορούν να συνεισφέρουν θετικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το 18% τοποθετείται ουδέτερα ή διαφωνεί κυρίως, επειδή πιστεύουν πως η λύση μπορεί να είναι μόνο συλλογική και οργανωμένη ή επειδή δεν έχουν επαρκή πληροφόρηση.

Η ελληνίδα νοικοκυρά, αναγνωρίζει κυρίως, ως προσωπική δυνατότητα συνεισφοράς στην προστασία του περιβάλλοντος την ανακύκλωση και την εξοικονόμηση νερού.

Παράλληλα, στις αστικές περιοχές μόνο το 53% έχει πλυντήριο πιάτων στην κατοχή του, ενώ η πλειοψηφία των Ελληνίδων νοικοκυρών δηλώνει ότι χρησιμοποιεί και τους δύο τρόπους πλυσίματος (στο χέρι και στο πλυντήριο πιάτων).

Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες των αστικών περιοχών είχαν στην κατοχή τους συσκευή πλυντηρίου ρούχων σε ποσοστό 98%. Οι Ελληνίδες νοικοκυρές γνωρίζουν σε ποσοστό 84% ότι η πλύση των ρούχων στους 30 βαθμούς εξοικονομεί ενέργεια, αλλά η πλειοψηφία των γυναικών χρησιμοποιεί το οικονομικό πρόγραμμα πλύσης μόνο στις μισές πλύσεις.

Το 65% δηλώνει ότι έχει συνεισφέρει με κάποιο τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ το τελευταίο τρίμηνο οι περισσότεροι ερωτηθέντες υποστήριξαν ότι υιοθέτησαν συνήθειες περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον όπως η εξοικονόμηση νερού σε ποσοστό 86% και η ανακύκλωση σε ποσοστό 75%.

Οι γυναίκες που είναι αποστασιοποιημένες σε περιβαλλοντικά θέματα είναι μεγαλύτερης ηλικίας μεταξύ 55-64.

Όμως και οι νεότερες ηλικίες μεταξύ 18-24 είναι λιγότερο ευαισθητοποιημένες σε σχέση με τα περιβαλλοντικά θέματα.

πηγή