Saturday 4 July 2009

Baby Sitting ! ! !

Τοξικός εφιάλτης στο δήμο Μεσσαπίων

Αμέτρητοι τόνοι τοξικά απόβλητα είναι κατά σωρούς πεταμένα -και συνεχίζουν να πετιούνται- σε πευκόφυτους λόφους και υψώματα γύρω από τον κάμπο της Μεσσαπίας, απειλώντας άμεσα ή έμμεσα την υγεία και τη ζωή των ανυποψίαστων κατοίκων.
.
 .
Πρόκειται για στερεά απόβλητα από την επεξεργασία αλουμινίου, τα οποία προέρχονται από τις ένοχες "βιομηχανίες του Ασωπού". Σε πρώτο στάδιο, μεταφέρονται και αποθηκεύονται σε κάποιες "εγκαταστάσεις" βορειοανατολικά της Ν. Αρτάκης. Σε δεύτερο στάδιο, το άκρως επικίνδυνο και δη καρκινογόνο υλικό παραλαμβάνεται από ορισμένα -προφανώς μισθωμένα- φορτηγά και διασκορπίζεται περιφερειακά στην πεδιάδα της Μεσσαπίας, με ιδιαίτερη προτίμηση στις περιοχές της Τριάδας και του Σταυρού και σε επιλεγμένες θέσεις, δίπλα και μέσα σε ρέματα, κατά μήκος δρόμων που έχουν διανοιχτεί για την εξυπηρέτηση των οχημάτων της ΛΑΡΚΟ. 

Τα συγκεκριμένα τοξικά υλικά, που είναι πεταμένα άλλοτε χύμα και άλλοτε μέσα σε τεράστια πλαστικά τσουβάλια, έχουν χρώμα γκρίζο ως επί το πλείστον και από απόσταση μοιάζουν με συνηθισμένα μπάζα. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, έχουν σκοπίμως επικαλυφτεί και από διάφορα απορρίμματα, κοπριές, ροκανίδια και ποικίλα άλλα άχρηστα υλικά, ώστε να μην κινούν υποψίες στους περαστικούς, που ούτως ή άλλως είναι, δυστυχώς, κατά μεγάλο ποσοστό συμφιλιωμένοι με την εικόνα των σκουπιδιών στο δάσος.
.
Η ύψιστη επικινδυνότητα των αποβλήτων αυτών επιβεβαιώθηκε ήδη και από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ύστερα από εξέταση δείγματος, στο οποίο το Γενικό Χημείο του Κράτους εντόπισε βαρέα μέταλλα και συγκεκριμένα κάδμιο, νικέλιο, αργίλιο και εξασθενές χρώμιο.

περισσότερα εδώ