Friday 3 July 2009

ΧΑΜΟΜΗΛΙ, Χαμόμηλο, Matricaria Chamomila

ΧΑΜΟΜΗΛΙ, Χαμόμηλο, 
.
Το χαμομήλι είναι αντισπασμωδικό, στομαχικό, απολυμαντικό, κατά του κρυολογήματος, κατά των κολικών, κατά των ρευματισμών, κατά των φλογώσεων. 
Είναι ακόμα τονωτικό, χωνευτικό, κατά της κράμπας του στομάχου, κατά της ανορεξίας, κατά της δυσκοιλιότητας. Είναι διουρητικό, αντιπυρετικό, κατά της δυσμηνόρροιας, κατά του υστερισμού.
Τα καταπλάσματα με χαμομήλι και το λάδι είναι αντιαρθριτικά και αντιρρευματικά. 
Το χαμομήλι είναι κατά της παραλύσεως της γλώσσας. Χρησιμοποιείται σαν έγχυμα (τσάι) σε μισό κιλό βραστό νερό (1-2 ποτήρια την ημέρα) και διπλή δόση για κομπρέσσες και μπάνιο. Συνίσταται για την ανορεξία και την δυσπεψία. 
Μια κούπα το βράδυ για την αϋπνία, το άγχος και το στρές. Προσθέστε 200-400 ml στραγγισμένο έγχυμα στο νερό που πλένετε το μωρό το βράδυ πριν κοιμηθεί.  

Χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική σαν εκχύλισμα, σαν βάμμα για την αϋπνία και την ένταση. Διαλύστε 5-10 σταγόνες βάμματος σε ζεστό νερό για την επιπεφυκίτιδα και τα κουρασμένα μάτια. Γίνεται κρασί χαμομηλιού (30-60 γρ. σε κρασί ενός λίτρου) Σιρόπι χαμομηλιού. 
Το αιθέριο έλαιό του (1-2 σταγόνες σε ζεστό νερό) για την βαριά ρινικλή καταρροή, το άσθμα, τον κοκκύτη. 
ΠΡΟΣΟΧΗ αποφεύγετε την χρήση χαμομηλιού κατά την εγκυμοσύνη, επειδή είναι διεγερτικό της μήτρας.
για περισσότερα εδώ

Hyacinthus orientalis - Υάκινθος (ζουμπούλι)

Πόσο απίστευτα ωραίο μπορεί να είναι το λουλακί των υακίνθων;

Hyacinthus orientalis (υάκινθος ο ανατολικός). Φυτό που καλλιεργείται επί χιλιάδες χρόνια για τα όμορφα άνθη του και το μεθυστικό του άρωμα. Η καταγωγή του φυτού δεν είναι εξακριβωμένη. Κατά πάσα πιθανότητα κατάγεται από την νότια Μικρά Ασία και τη Μέση Ανατολή όπως άλλωστε υποδηλώνει το όνομά του.
Στη Ρόδο το βρίσκουμε καλλιεργημένο αλλά και αυτοφυές. Ίσως η Ρόδος να αποτελεί μέρος της παλιάς αρχικής του πατρίδας. Ίσως όμως να είναι ένας απλός "δραπέτης" που δραπέτευσε από την καλλιέργεια. Ανθίζει στο τέλος του Γενάρη μέχρι τα τέλη του Φλεβάρη.

ΥΑΚΙΝΘΟΣ [ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ]
Μυθολογία
Ο Υάκινθος ήταν ένας όμορφος νέος από τη Σπάρτη.
Ο Υάκινθος ήταν σύντροφος του Απόλλωνα, θεού του ήλιου και του Ζέφυρου, θεού του ανέμου. Οι δύο θεοί συναγωνίζονταν ποιος θα κερδίσει την εύνοια του όμορφου νέου.

Μια μέρα καθώς ο Απόλλωνας μάθαινε στο Υάκινθο δισκοβολία, του ξέφυγε ο δίσκος και χτύπησε τον άτυχο νέο σκοτώνοντάς τον.
Από το αίμα του του νέου ο Απόλλωνας έπλασε ένα λουλούδι που στο άνθισμά του κάθε του πέταλο έμοιαζε να έχει γραφτεί μια θρηνητική κραυγή («ΑΙ» δηλαδή γοή στην αρχαιοελληνική γλώσσα).

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Ζέφυρος ζηλεύοντας επειδή ο νεαρός προτιμούσε την παρέα του Απόλλωνα φύσηξε πάνω στο δίσκο κατευθύνοντας τον να χτυπήσει τον Υάκινθο.

για τον Άγιο Υάκινθο εδώ