Wednesday 1 July 2009

Συναγερμός για τα έλατα

Σε εγρήγορση βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δασικές υπηρεσίες του νομού Τρικάλων εξαιτίας της ξήρανσης που παρατηρείται στα δέντρα ελάτης της περιοχής. Πρόκειται για ένα φαινόμενο, το οποίο έχει παρατηρηθεί και κατά το παρελθόν σε περιπτώσεις παρατεταμένης ξηρασίας, έχει όμως σημάνει συναγερμό στις αρχές λόγω της σοβαρότητάς του.

Συναγερμός για τα έλατα

Όπως εξηγεί στο «Εθνος» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Τρικάλων, κ. Χρήστος Κουτσονάσιος, η υπηρεσία διαπίστωσε ότι τα έλατα ξεραίνονται, με το φαινόμενο να είναι εντονότερο στα δάση της Καστανιάς, του Αμαράντου, του Ελαφίου, των Κλεινού και Αηδόνας, του Βροντερού, του Νεραϊδοχωρίου, της Πύρρας, της Δέσης και στο δάσος των Στουρναρέικων, όπου, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, φαίνεται να έχει προσβληθεί το περίπου 20% του πληθυσμού των ελάτων.


Με κοκκίνισμα της άκρης των κλαδιών εκδηλώνεται η ξήρανση, εξηγεί ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Τρικάλων κ. Χρήστος Κουτσονάσιος
Η ξήρανση εκδηλώνεται με κοκκίνισμα της άκρης των κλαδιών και ξεκινά από την κορυφή του ελάτου, ενώ επεκτείνεται σε ξήρανση του κορμού σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Δασών, το γεγονός αποδίδεται στην ανομβρία που κυριάρχησε τα προηγούμενα έτη, από το 2005 έως το 2008, ενώ η λήψη διαχειριστικών μέτρων θεωρείται αναγκαία προκειμένου να μην προχωρήσει η ξήρανση στον κορμό, κάτι που θα σάπιζε το ξύλο και θα κατέστρεφε ολόκληρα κομμάτια δάσους.

περισσότερα