Tuesday 30 June 2009

Δυόσμος - Ηδύοσμος ο πιπερώδης - Menta Viridis

Δυόσμος - Ηδύοσμος ο πιπερώδης - Menta Viridis

Περιγραφή: Φυτό με βλαστούς και φύλλα πράσινα. Τα φύλλα είναι ωοειδή. Τα άνθη του είναι μικρά ρόδινα ή μωβ ανοιχτό. Βγαίνουν πολλά μαζί σε στάχεις στις κορυφές των βλαστών. Είδος πασίγνωστο στην Ελλάδα όπου καλλιεργείται στις αυλές και στους κήπους  και χρησιμοποιείται στο φαγητό. Όταν το πιάσουμε βγάζει ωραίο ευχάριστο άρωμα. Υπάρχει παντού σαν καλλιεργούμενο και μαζεύεται όλο το χρόνο. Μπορούμε να  τον έχουμε πάντα φρέσκο σε μια γλάστρα ή να τον ξεράνουμε και να τον φυλάξουμε σε ένα βάζο.
Στην αρχαιότητα τον χρησιμοποιούσαν στην κατασκευή μύρου αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Ο Διοσκουρίδης, ο Ιπποκράτης και ο Πλίνιος το ανέφεραν συχνά ως φυτό με μεγάλη φαρμακευτική αξία και ωραιότατο άρωμα. Οι αρχαίοι Έλληνες έτριβαν το τραπέζι τους με δυόσμο, πριν καθίσουν να φάνε.
Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.
Εσωτερική: είναι τονωτικό, χωνευτικό, καταπραϋντικό του στομάχου, αντισπασμωδικό, εναντίον του λόξιγκα, βοηθά στις ημικρανίες και στον πονόδοντο, αν μασήσουμε τα φύλλα. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται επίσης στη μαγειρική (κεφτέδες, σάλτσες, ξίδια κ.λπ.).
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: για αφέψημα βράζουμε λίγα λεπτά μερικά φύλλα σε ένα μπρίκι νερό, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Για έγχυμα βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα μπρίκι καυτό νερό και το αφήνουμε μισή ώρα.
Εξωτερική: ανακούφιση προσφέρουν τα φρέσκα φύλλα, αν τα τρίψουμε στις κλειδώσεις που πονάνε, καθώς και στο μέτωπο σε περιπτώσεις πονοκεφάλου. Σε αποστήματα βάζουμε σκόνη από τριμμένα φύλλα. Ο δυόσμος χρησιμοποιείται επίσης στη σαπωνοποιία, τη μυροποιία, τη ζαχαροπλαστική κ.λπ.
Αιθέριο έλαιο: δύο με τρεις σταγόνες ανακουφίζουν με εντριβή τους πόνους των ρευματισμών. Μερικές σταγόνες επίσης σε χλιαρό νερό γίνονται γαργάρα σε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας, ουλίτιδας και φλεγμονών του ρινοφάρυγγα.

Καθάρισαν από τα ξερόχορτα μόνο το... μισό

Ακόμη δεν έχει καθαριστεί από τα ξερόχορτα το ρέμα Πεντέλης - Xαλανδρίου στο κομμάτι που ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου Aμαρουσίου (Πολύδροσο), παρά το γεγονός ότι η αντιπυρική περίοδος 
έχει αρχίσει εδώ και δύο μήνες. 
.
Εχει καθαριστεί από τα ξερόχορτα μόνο το... μισό
 .
Σε αντίθεση με τον Δήμο Aμαρουσίου, ο Δήμος Xαλανδρίου έχει ήδη καθαρίσει το κομμάτι του ρέματος το οποίο είναι στην αρμοδιότητά του. Σημειωτέον ότι το σύνορο στο ρέμα μεταξύ των δύο δήμων είναι η εκκλησία του Aγίου Aθανασίου.
Σύμφωνα με το γραφείο επικοινωνίας του Δήμου Aμαρουσίου, ο καθαρισμός της ρεματιάς έχει καθυστερήσει λόγω του ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου που θα υλοποιήσει το έργο! 
Eνώ προληπτικά ο Δήμος Aμαρουσίου έχει εγκαταστήσει υδροφόρο όχημα στο ρέμα, προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα ενδεχόμενη πυρκαγιά.
.

Φοβούνται
Ωστόσο οι κάτοικοι του Πολύδροσου καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει υδροφόρα στο ρέμα και φοβούνται εκδήλωση πυρκαγιάς, διότι τον Iούλιο του 2005, που ήταν και πάλι ακαθάριστο το ρέμα στην πλευρά κυριότητας του Aμαρουσίου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά και κάηκαν 5 στρέμματα δασικής έκτασης.
Tο ρέμα Πεντέλης - Xαλανδρίου, συνολικής έκτασης 3.000 στρεμμάτων, είναι ένα από τα 70 ρέματα της Aττικής, τα οποία αποτελούν για τον νομό σημαντική περιβαλλοντική κληρονομιά κι έχουν καταντήσει χωματερές και μπαζωμένα οικόπεδα.
Σύμφωνα με στοιχεία του YΠEXΩΔE, τα ρέματα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε οάσεις και να δώσουν περισσότερα από 30.000 στρέμματα πρασίνου στον αστικό ιστό.
Ωστόσο, σήμερα, ανάλογα με την εποχή, τα ρέματα μόνο προβλήματα προκαλούν στις περιοχές που ρέουν, καθώς το καλοκαίρι εκδηλώνονται πυρκαγιές από την έλλειψη μέτρων πυρασφάλειας και τον χειμώνα προκαλούνται πλημμύρες λόγω του μπαζώματος και της αποψίλωσής τους...