Sunday 31 May 2009

Ζωντανά θαύματα της φύσης

Όμορφα χρώματα, σπάνιες ιδιότητες και... φονικά ένστικτα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν εννέα από τα νέα είδη ζώων και ψαριών που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα

Ανεξάντλητος ο πλούτος των τροπικών δασών και των ωκεανών



Τα εντυπωσιακότερα είδη ζώων και ψαριών που ανακαλύφθηκαν στις θάλασσες και τα τροπικά δάση του πλανήτη μας ανακοίνωσαν επιστήμονες από το Διεθνές Ινστιτούτο Εξερεύνησης Ειδών του Πανεπιστημίου της Αριζόνας και της Διεθνούς Επιτροπής Ταξινόμησης Ειδών. Ορισμένα από αυτά διαθέτουν θαυμαστές ιδιότητες και ανατομικά χαρακτηριστικά και εκπλήσσουν τους ειδικούς με τον τρόπο που η φύση εξοπλίζει στο πέρασμα του χρόνου τα έμβια όντα ώστε να επιβιώνουν. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, κάθε χρόνο ανακαλύπτονται χιλιάδες νέα είδη ψαριών και ζώων. Τo 2007 ανακαλύφθηκαν 18.516 είδη.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 1,8 εκατ. είδη χλωρίδας και πανίδας και σύμφωνα με ρεαλιστικές εκτιμήσεις, ο συνολικός αριθμός τους μπορεί να φθάνει τα 10 εκατομμύρια. Το ερώτημα όμως είναι πόσα από αυτά θα προλάβουμε να ανακαλύψουμε πριν εξαφανιστούν.

Ψυχεδελικό βατραχόψαρο
Τα κάνει όλα ανάποδα σε σχέση με τα υπόλοιπα βατραχόψαρα! Εκεί λοιπόν που «περπατά» πάνω στον ύφαλο με τα μακριά σαν πόδια θωρακικά του πτερύγια, μόλις τρομάξει από κάτι, αντί να διαφύγει κολυμπώντας χρησιμοποιεί ένα σύστημα σαν αεροπροώθηση. Εκτοξεύει πίδακες νερού από οπές σαν βράγχια στο σώμα του και απομακρύνεται από τον πυθμένα υποβοηθούμενο από τα πτερύγιά του. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα 350 είδη βατραχόψαρων, το συγκεκριμένο κυνηγά εισχωρώντας στις σχισμές βράχων, καθώς έχει μήκος μόλις 8 εκατοστών, και δεν προσαρμόζει το χρώμα του σε αυτό του περιβάλλοντός του. Έχει πορτοκαλί, μπλε και λευκές αποχρώσεις. Ανακαλύφθηκε στην Ινδονησία.
 Το ψάρι Δράκουλας

Δεν είναι ούτε μεγάλο ούτε όμορφο. Είναι όμως μοναδικό. Λέγεται Danionella dracula και ανήκει στην οικογένεια των Κυρπινόμορφων ψαριών, η οποία αριθμεί περί τα 3.700 είδη. Ο «Δράκουλας» είναι το μόνο που διαθέτει δύο κυνόδοντες, σαν βαμπίρ, τους οποίους τα αρσενικά χρησιμοποιούν για να παλεύουν μεταξύ τους αλλά και για να υπερασπίζουν την περιοχή τους. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ψάρι αυτό άρχισε να αποκτά τέτοιου είδους δόντια πριν από περίπου 30 εκατομμύρια χρόνια. Ανακαλύφθηκε στη Βιρμανία και έχει μήκος μόλις 17 χιλιοστά!  
Ψάρι με κεφάλι - πιλοτήριο
Ένα εκπληκτικό δημιούργημα της φύσης: αυτό το ψάρι με μήκος 15 εκατοστών, έχει στο κεφάλι του έναν διάφανο θάλαμο γεμάτο υγρό όπου βρίσκονται τα λαμπερά πράσινα μάτια του! Ανακαλύφθηκε το 1939 στα ανοικτά της Καλιφόρνιας, αλλά κανείς δεν το είχε συλλάβει για να το μελετήσει. Εβδομήντα χρόνια μετά, οι επιστήμονες εντόπισαν για δεύτερη φορά το Μacropinna microstoma και το κινηματογράφησαν σε βάθος 600- 800 μέτρων. Διαπίστωσαν ότι τα μάτια του περιστρέφονται προς κάθε κατεύθυνση για να εντοπίσουν τροφή.

Το μικρότερο φίδι του κόσμου
Αν κουλουριαστεί μπορεί με άνεση να κοιμηθεί πάνω σε ένα κέρμα του ενός ευρώ, αφού το μήκος του δεν ξεπερνά τα 10 εκατοστά και το πάχος του είναι όσο ένα μακαρόνι!

Ανακαλύφθηκε στα νησιά Μπαρμπάντος κάτω από έναν βράχο και τρέφεται με μυρμήγκια και τερμίτες. Λέγεται ότι το φίδι αυτό, που ανήκει στην οικογένεια Leptotyphlops carlae, δεν θα μπορούσε να επιβιώσει αν ήταν ελάχιστα μικρότερο. Το θηλυκό, μπορεί να γεννήσει μόνο ένα επίμηκες αυγό!

 
Ροζ σαρανταποδαρούσα

Παρά το μικρό μέγεθός της, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Μια δόση από το υδροκυάνιο που εγχέει είναι αρκετή για να προκαλέσει τον θάνατο σε όσους την ενοχλήσουν. Το μήκος της σπάνια ξεπερνάει τα 3 εκατοστά. Η μικρή σαρανταποδαρούσα (Desmoxytes purpurosea) που ανακαλύφθηκε στην κεντρική Ταϊλάνδη ζει σε φύλλα και πέτρες της υγρής τροπικής ζούγκλας.

Το μακρύτερο έντομο
Με μήκος 56,6 εκατοστών αυτό το ραβδόσχημο έντομο (Ρhobaeticus chani)
είναι το μακρύτερο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.
Για το έντομο αυτό που βρέθηκε στο Βόρνεο, ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά. Πιθανώς ζει ψηλά στα φυλλώματα των τροπικών δασών παριστάνοντας το κλωνάρι δέντρου για να μη φαγωθεί από πουλιά. Το θηλυκό, όπως αυτό στη φωτογραφία που δωρήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, γεννά αυγά που είναι εφοδιασμένα με μικροσκοπικά φτερά. Μόλις βρεθούν στο αέρα, ταξιδεύουν με το ρεύμα και προσκολλώνται σε παρακείμενα δέντρα.

Σαρκοφάγος γυμνοσάλιαγκας
Φαίνεται πως κάποιοι κήποι στην Ουαλία είναι το ίδιο μυστηριώδεις με τα τροπικά δάση του Βόρνεο. Στην Ουαλία λοιπόν ανακαλύφθηκε αυτός ο γυμνοσάλιαγκας- φάντασμα (Selenochlamys ysbryda), o οποίος ζει κάτω από το έδαφος και τρέφεται με σκουλήκια ή άλλους γυμνοσάλιαγκες.
Διαθέτει ανιχνευτές στις κεραίες του για να εντοπίζει το θήραμά του και αφού το πληγώσει με τα πολλά κοφτερά δόντια του, στη συνέχεια το καταπίνει ζωντανό.
Αυτό το είδος γυμνοσάλιαγκα διαθέτει «συγγενείς» στον Καύκασο και εικάζεται ότι το είδος αναπτύχθηκε αρχικά μέσα σε σπήλαια.

Ελέφαντας 700 γραμ.;
Κατά μία έννοια ναι, γιατί αυτό το μικρό σένγκι, που είναι μια μυγαλή- ελέφαντας (έτσι λέγεται το ζωάκι) αποτελεί μακρινό συγγενή των ελεφάντων καθώς κατατάσσεται στην ομάδα των αφροθηρίων, τα οποία εμφανίστηκαν στην Αφρική πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια. Η μυγαλή- ελέφαντας είναι ένα μικρόσωμο θηλαστικό που τρέφεται με έντομα και μοιάζει με τρωκτικό με προβοσκίδα. Ανακαλύφθηκε στα πυκνά δάση της Τανζανίας και όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, είναι η πρώτη μυγαλή- ελέφαντας που ανακαλύπτεται εδώ και περισσότερα από 120 χρόνια! Όλοι οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Τανζανία και ειδικότερα τα όρη Ουντζούνγκουα κρύβουν έναν θησαυρό βιοποικιλότητας. Μάλιστα το ζώο αυτό (Rhynchocyon udzungwensis), όπως προκύπτει και απολιθώματα που έχουν βρεθεί, παραμένει μορφολογικά το ίδιο, τα τελευταία 23 εκατομμύρια χρόνια!
Βάτραχος χωρίς πνεύμονες
Ανακαλύφθηκε στην ινδονησιακή πλευρά του Βόρνεο, δεν έχει πνεύμονες και αναπνέει αποκλειστικά από το δέρμα του. Το νέο αυτό είδος ονομάστηκε Βarbourula kalimantanensis και σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μόνα άλλα αμφίβια που αναπνέουν χωρίς πνεύμονες είναι δύο είδη σαλαμάνδρας και ένα είδος άποδου αμφιβίου που μοιάζει με σκουλήκι. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο βάτραχος αυτός έχασε τους πνεύμονές του στην πορεία της εξέλιξής του επειδή ζει σε τρεχούμενο, παγωμένο νερό που μεταφέρει αρκετό οξυγόνο. Οι πνεύμονες πιθανώς δυσχέραιναν τη ζωή του στο ποτάμι επειδή αύξαναν την πλευστότητά του και τον εμπόδιζαν να προσκολλάται στα βράχια.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 30 Μαΐου 2009