Monday 18 May 2009

Ε.Ε. ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Μιά καλή και μιά κακή είδηση


 Η Καλή είδηση
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΦΩΚΙΑΣ 

ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε

Στις 5 Μαΐου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε συντριπτικά την απαγόρευση εμπορίου προϊόντων από φώκιες. Αυτό σημαίνει ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης συμφώνησαν από κοινού να απαγορεύσουν την διακίνηση τέτοιων προϊόντων μέσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα μέλη ψήφισαν και κατά των εξαιρέσεων όπου οι φώκιες «… θα θανατώνονται αποφεύγοντας την πρόκληση πόνου, αγωνίας και κάθε άλλης μορφής κακουχίας.» και την εξαίρεση της περίπτωσης που τα προϊόντα θα σημαίνονταν, ώστε να αποφεύγεται η αγορά τους από συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Βλέπουμε πώς τα συμφέροντα εξαντλούν κάθε περιθώριο για να επιβιώσουν.

Η Ευρώπη ήταν η κύρια αγορά για προϊόντα που προέρχονταν από την σφαγή μωρών φώκιας, δηλαδή γούνας (γάντια, καπέλα, τσάντες, παπούτσια), κρέατος, λίπους (φαρμακευτικά προϊόντα κλπ).  
Έτσι και μόνο η προοπτική για την αναμενόμενη απαγόρευση μείωσε τις τιμές για γούνα φώκιας κατά 86% από το 2006, και το κυριότερο, ελαττώθηκε το κυνήγι φώκιας ώστε να σκοτωθούν 57622 φώκιες αντί για 338200 που σκοτώθηκαν πέρυσι. Μέχρι το τέλος της κυνηγετικής περιόδου θα σωθούν περισσότερες από 500000 φώκιες, κυρίως ανυπεράσπιστα μωρά που σφάζονται με τον πιο βάρβαρο τρόπο. 
Στο παρελθόν έχει απαγορευτεί και η διακίνηση και το εμπόριο προϊόντων γούνας από σκύλους και γάτες στις χώρες της Ε.Ε.

Η σφαγή των νηπίων (16/04/2008)

Η κακή είδηση
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΦΡΙΚΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ 

ΣΤΑ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ

Τους τελευταίους πέντε μήνες γίνονταν διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την νέα Ευρωπαϊκή οδηγία για την χρήση των ζώων για επιστημονικούς σκοπούς. Οι αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δυστυχώς τροποποιήθηκαν εκτενώς, και τελικά η πρόταση για απαγόρευση χρήσης πρωτευόντων θηλαστικών, γεννημένων από γονείς που αιχμαλωτίστηκαν σε άγρια κατάσταση, αναβλήθηκε επ΄αόριστο. Αυτή ήταν μια νίκη των συμφερόντων εμπόριου ζώων και των φαρμακοβιομηχανιών.

Απέναντι στις εκκλήσεις για σεβασμό στην ελευθερία και τα δικαιώματα των αθώων πλασμάτων, για τα οποία ο άνθρωπος αποτελεί τον χειρότερο εχθρό, επικράτησαν οι αβάσιμες απειλές ότι οι εργαστηριακές έρευνες θα μεταναστεύουν σε τρίτες χώρες (εδώ μιλάμε για μεγάλα εργαστήρια - επιχειρήσεις - στρατόπεδα συγκέντρωσης και βασανισμού ζώων, που διεκπεραιώνουν για λογαριασμό της φαρμακοβιομηχανίας μελέτες και έρευνα πάνω σε τελείως ανυπεράσπιστα θύματα. Εδώ οι φαρμακοβιομηχανίες πειραματίζονται στους εξαθλιωμένους από την φτώχια και τις αρρώστιες στην Αφρική, στα ζώα θα σταματούσαν;).
Να τονίσουμε μια ακόμη άσχημη τροπή απ΄ όλη την διαδικασία : μια τροπολογία που υιοθετήθηκε απαλλάσσει τους εκτελεστές πειραμάτων στα ζώα από την επιτήρησή τους από κάποια δημόσια αρχή και επομένως και την ευθύνη τους για δημόσια λογοδοσία. 
Εκεί που απαιτούνταν εξουσιοδοτήσεις ή αδειοδοτήσεις για τα πειράματα σε όλα τα ζώα, τα μέλη - αντιπρόσωποι ψήφισαν σαν τροπολογία (υπό την πίεση των λόμπυ των συμφερόντων) ότι μόνο όσα πειράματα προκαλούν μέτριο ή εξαιρετικό πόνο και η χρήση πρωτευόντων θηλαστικών θα απαιτούν αδειοδότηση. Αυτό σημαίνει 4,6 εκατομμύρια πειράματα κάθε χρόνο ανεξέλεγκτα, μια υποχώρηση για την πολιτισμένη εποχή μας για ένα σιωπηλό, σκοτεινό και απάνθρωπο βασανιστήριο.
Ενώ η πλειονότητα των ανθρώπων αδρανεί και αδιαφορεί, οργανωμένα συμφέροντα λίγων που θέλουν να αυθαιρετούν ανενόχλητοι εις βάρος των ζώων, κυνηγούν, εμπορεύονται τα ζώα (μην ξεχνάμε ότι το εμπόριο άγριων ζώων και πουλιών φτάνει σε κλίμακες τζίρου το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών), πειραματίζονται πάνω τους σαν να είναι πράγματα, εκμεταλλεύονται τα σώματά τους για τροφή, γούνες, ή οποιοδήποτε άλλο τμήμα του σώματός τους (ελεφαντόδοντα, πτερύγια από τους καρχαρίες, πέλματα από τους γορίλες, κέρατα από ελάφια, μέχρι και ψάρεμα με δόλωμα ζωντανές γάτες καταγράφεται), περιφέρουν αιχμάλωτα και αποβλακωμένα άγρια ζώα σαν θέαμα στα τσίρκο.  
Έχει φτάσει πια η εποχή που πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε όλη αυτή την εγκληματικότητα απέναντι στην φύση, της οποίας είμαστε ένα μικρό μέρος.
11 Μαΐου 2009
Σαρηνάκης Δημήτρης
Μέλος της ΜΚΟ Σόλων