Monday 4 May 2009

Αδέσποτα ζώα τροφή σε ζώα τσίρκου στην Ελλάδα; Πόσο απέχει το Kολοσσαίο από την σημερινή πραγματικότητα του τσίρκο;


Καστοριά, Ανατολή Ιωαννίνων, Κιλκίς… Τρεις διαφορετικές περιοχές της χώρας που έχουν αυτές τις ημέρες δύο κοινά: τις παραστάσεις τσίρκο και την ομαδική εξαφάνιση αδέσποτων σκύλων και γατιών! Σύμπτωση; Δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς τις υπέρογκες δαπάνες συντήρησης των άγριων ζώων που υποχρεώνονται να ζουν στη σκλαβιά ενός κλουβιού…

Οι περιβαλλοντικοί και οικολογικοί σύλλογοι από τις τρεις αυτές περιοχές καταγράφουν καθημερινά όλο και περισσότερα περιστατικά εξαφάνισης αδέσποτων ζώων όχι μόνο από την ύπαιθρο, αλλά και μέσα από τα αστικά κέντρα. Και εκφράζουν με φρίκη και αποτροπιασμό την πεποίθηση ότι έχουν καταλήξει βορά των σαρκοφάγων στα τσίρκο που περιδιαβαίνουν σε όλη την Ελλάδα!

Μάλιστα, στο Κιλκίς ψιθυρίζεται έντονα ότι οι άνθρωποι του τσίρκο αγοράζουν προς 20 ευρώ το «κεφάλι» τα αδέσποτα και τα πετάνε ζωντανά στα θηρία, που τα κατασπαράζουν! Δεκάδες δυστυχισμένα σκυλιά και γάτες βρίσκουν τραγικό θάνατο ανάμεσα στα σαγόνια των λιονταριών, των τίγρεων και των λεοπαρδάλεων, γλιτώνοντας έτσι από ένα σημαντικό έξοδο τις επιχειρήσεις «θεάματος» στις οποίες ανήκουν τα υπό αιχμαλωσία ζώα!

Αν, μάλιστα, σκεφτεί κάποιος ότι μόνο ένα λιοντάρι χρειάζεται περί τα έξι με οκτώ κιλά κρέας την ημέρα (!) για να τραφεί σωστά, είναι εύκολο να αντιληφθεί πόσο θα κόστιζε ο εφοδιασμός αν γινόταν από κρεοπωλεία! Και, δυστυχώς, είναι πολλοί αυτοί -κυρίως άνεργοι Τσιγγάνοι- που δεν διστάζουν να θυσιάσουν τα άμοιρα ζώα προκειμένου να γεμίσουν τις τσέπες τους με χρήμα…


Αλλά και η αθέατη πλευρά του τσίρκο, με τα άγρια ζώα να έχουν απαχθεί από το φυσικό τους περιβάλλον, να στοιβάζονται αιχμάλωτα σε στενάχωρα κελιά κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής, χωρίς σωστή κτηνιατρική περίθαλψη, με ανεπαρκή διατροφή και να υφίστανται απάνθρωπα μαρτύρια με ξυλοδαρμούς και μαστιγώματα ώσπου να «μάθουν» να υπακούν, συναντά πλέον οργανωμένες αντιδράσεις.

Πρωτοπόρος στην κίνηση εναντίον των τσίρκο με ζώα είναι εδώ και δύο χρόνια ο «Αρκτούρος», που έχει συγκεντρώσει πάνω από 40.000 υπογραφές πολιτών και ζητεί από τους γονείς να μην πηγαίνουν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν ένα θέαμα που είναι αποτέλεσμα βασανισμού ζώων… .
Στην προσπάθειά του αυτή βρίσκει συμμάχους αρκετούς δήμους. Πριν από ένα μήνα ο δήμος Ορεστιάδας απέρριψε την αίτηση λειτουργίας τσίρκο στην περιοχή του, ενώ στο Μαρούσι ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα αποφασίσει επίσημα την απαγόρευση λειτουργίας τσίρκο με ζώα εντός του δήμου.

Όμως στην Κοζάνη, παρά την υπόσχεση της δημοτικής αρχής ότι θα συνταχθεί με την πρακτική που έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες πολιτισμένες χώρες του κόσμου, το τσίρκο που επισκέφτηκε την πόλη λειτούργησε κανονικά, όπως και στο δήμο Ανατολής, παρά την προσπάθεια των Οικολόγων Πράσινων Ιωαννίνων. Το ίδιο συνέβη στα Γρεβενά, στην Αλεξανδρούπολη, στην Άρτα και στη Λάρισα.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, πάντως, ο καθʼ ύλην αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους 184 σωματείων ότι σύντομα και η Ελλάδα θα περιλαμβάνεται στις χώρες που θα απαγορεύουν την επίσκεψη τσίρκο με ζώα.
πηγή
Πηγές της πηγής: Espresso News , αναδημοσίευση: madata.gr

Μια καλοστημένη επιχείρηση που στηρίζεται στην εκμετάλλευση άγριων ζώων. Πίσω όμως απο την όμορφη αυλαία κρύβεται το κέρδος.

Απλά εμπορεύματα στο βωμό της κατανάλωσης. Η σίτιση τους γίνεται πολλές φορές με αδέσποτα, “καθαρίζουν” έτσι άλλωστε και οι δρόμοι της πόλης από τους “κόπρους”...

Η οδύσσεια που περνάνε τα ζώα μεγάλη...
τα κυνηγούν, ξεκληρίζοντας πολλές φορές ολόκληρες οικογένειες για την αρπαγή ενός και μόνο νεογνού...
βασανίζονται ώστε να ακούν στα τερτίπια του κάθε εκπαιδευτή...
μέσω λαθρεμπορίου καταλήγουν σε τσίρκο, εκεί περνούν τη ζωή τους σε κλουβιά, μακρυά από το φυσικό τους περιβάλλον μεταφέρονται από τόπο σε τόπο.

Τα όμορφα θηρία τρελαίνονται, παθαίνουν κατάθλιψη, σακατεύονται ψυχικά και σωματικά, άλλα πεθαίνουν πρόωρα, ενώ άλλα θανατώνονται όταν πια είναι γέρικα και άχρηστα για το σόου, τα ένστικτα τους κατακρεουργούνται.
Και για όλα αυτά νομίζεις πώς δεν έχεις ευθύνη ή συμμετοχή;!; 
Έχεις τη συνείδηση σου ήσυχη και νίπτεις τας χείρας σου στην αθωότητα; Η αποτρόπαια αυτή διαδικασία του αίσχους που περιγράφετε παραπάνω στηρίζεται σε όλους εσάς,φορείς του ανθρωποκεντρικού πολιτισμού και υπερκαταναλωτές του θεάματος. 
Η αυτονόητη, ψυχαγωγική για σας και τα παιδιά σας παράσταση αν απογυμνωθεί από την γκλαμουριά του θεάματος και παρουσιαστεί χωρίς μουσική, ποπ κορν, κουρτίνες, λαμπάκια και λαμπιόνια μένει μια στεγνή εικόνα φρίκης. Σε άλλες περιπτώσεις θα στρέφατε αλλού το βλέμμα σας, με φρίκη να διατρέχει το πρόσωπό σας. Αυτό που συμβαίνει είναι έλλειψη κάθε σεβασμού προς άλλες μορφές ζωής και ανθρώπινος εγωισμός. Αν αυτές οι εικόνες σερβίρονταν μέσα από τα πλάνα κάποιας εκπομπής “φιλοζωικών” εταιριών και οργανώσεων θα προκαλούσε, μάλλον, τις ψευδοευαισθησίες σας.

Πόσο απέχει το Kολοσσαίο από την σημερινή πραγματικότητα του τσίρκο;


Έτσι διασκεδάζετε εσείς τα παιδιά σας; ...
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΦΡΙΚΗ;;