Saturday 1 August 2009

ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΡΚΟΥΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΗΣ

Συχνή «επισκέπτρια» στην πλατεία της Κλεισούρας Καστοριάς, αλλά και στο... γήπεδο είναι μία θηλυκή αρκούδα που μαζί με το αρκουδάκι της έχει βρει τους τελευταίους μήνες καταφύγιο στο ορεινό χωριό.



Σύμφωνα με τη Βάσω Πετρίδου από τον "Αρκτούρο", η αρκούδα έπεσε σε χειμερία νάρκη μαζί με το μικρό της σε κοντινή περιοχή και από την άνοιξη «επισκέπτεται» συχνά μια παρακείμενη στο χωριό χωματερή προκειμένου να τραφεί.
«Οι κάτοικοι μάλιστα τη βλέπουν από μακριά στη χωματερή και τη ...χαιρετούν, αλλά πανικοβλήθηκαν όταν έκανε πρόσφατα βόλτα στην πλατεία του χωριού τους», αναφέρει η κ. Πετρίδου.

Με αφορμή τις συχνές επισκέψεις της αρκούδας σε κατοικημένους οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ο "Αρκτούρος" διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού την προσεχή Κυριακή2 Αυγούστου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Κλεισούρας.

Στην εκδήλωση ειδικοί συνεργάτες του "Αρκτούρου" θα παρουσιάσουν στοιχεία βιολογίας και οικολογίας της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα, τους κινδύνους που την απειλούν, τις μεθόδους πρόληψης ζημιών, αλλά και τις ενδεδειγμένες πρακτικές αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας.
Στο ίδιο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού έχει προγραμματιστεί ανάλογη εκδήλωση στις 16 Αυγούστου, στην κοινότητα Κρυσταλλοπηγής του νομού Φλώρινας.

«Τονίζουμε συνεχώς στους κατοίκους χωριών που δέχονται επισκέψεις από αρκούδες, ότι δεν πρέπει να τις ταϊζουν γιατί αυτή η τακτική ενέχει κινδύνους. Αν δεν τις ταΐζουν, τα ζώα θα απομακρυνθούν από τις κατοικημένες περιοχές, ψάχνοντας αλλού για τροφή», καταλήγει η κ. Πετρίδου.


ΠΗΓΗ:
Posted by messapia at 05:17 AM on August 01, 2009

No comments:

Post a Comment