Tuesday 28 July 2009

Εκβράστηκαν νεκρά δεκάδες θαλάσσια είδη στην Παραλία Αυλίδας

Ένα αποτρόπαιο θέαμα αντίκρισαν οι κάτοικοι της Παραλίας Αυλίδας το πρωί της Τρίτης 28 Ιουλίου. Δεκάδες καβούρια, μεγάλες γαρίδες και άλλα θαλάσσια είδη είχαν εκβραστεί νεκρά στην παραλία.  
Το νερό της θάλασσας κατά μήκος της παραλίας ήταν γεμάτο περίεργους αφρούς.

Το θέμα έκαναν γνωστό οι Ενεργοί Πολίτες της Εύβοιας, που αναρωτιούνται "...τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή της Αυλίδας;" και σχολιάζουν αρκετά εύστοχα "...γιατί όταν πεθαίνουν τα ψάρια πρέπει να ψαχνόμαστε για ποιον χτυπά η καμπάνα.  
Γιατί η καμπάνα χτυπάει για όλους μας. Γιατί όταν πεθαίνουν τα ψάρια μπορεί να σκεφτεί κάποιος τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η μόλυνση αυτή στα παιδιά που παραδίπλα κάνουν μπάνιο;".

"Οι βιομηχανίες της περιοχής είναι συγκεκριμένες και ειδικότερα η χημική βιομηχανία από την οποία κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται η μόλυνση, είναι γνωστή και μη εξαιρετέα ("Νεοχημική" μοναδική χημική βιομηχανία της περιοχής), εδώ και πολλά χρόνια, μέσα από καταγγελίες πολιτών, για την επικινδυνότητα των υλικών της, για τις αφόρητες μυδωδιές που ξερνάει κάθε τόσο, που φτάνουν έως το Ληλάντιο και την Αυλίδα αλλά και για τη μόλυνση του Ευβοϊκού" επισημαίνουν.

Τέλος, απευθύνονται προς τη Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας Ευβοίας, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ευβοίας, το Λιμεναρχείο Χαλκίδας και το Δήμο Αυλίδας και ζητούν να ελεγχθούν άμεσα τα νεκρά θαλάσσια είδη και να εντοπισθούν οι αιτίες θανάτου τους, να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι της μόλυνσης και να ελεγχθούν οι εγκαταστάσεις τους εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας τους και σε κάθε περίπτωση να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της μόλυνσης.

πηγή

No comments:

Post a Comment