Thursday 30 July 2009

Τα ποτάμια του Κάμπου «κολυμπάνε» στο τυρόγαλο

Σε...«τυροποτάμια» μετατρέπονται για άλλο ένα καλοκαίρι ο Πηνειός κι ο Ληθαίος στα Τρίκαλα. Οι αρχές αγνοούν τις καταγγελίες οικολογικών οργανώσεων για τεράστιες ποσότητες τυρόγαλου που πέφτουν από τα τυροκομεία και τις λιγοστές φορές που επιβάλλουν πρόστιμα, αυτά πληρώνονται, αλλά οι παραβάτες συνεχίζουν τη ρύπανση.
Το τυρόγαλο μπορεί να μην είναι τοξικό, ωστόσο είναι ρυπογόνο, καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού που καταστρέφει τα πάντα στο... πέρασμά του

 Το τυρόγαλο μπορεί να μην είναι τοξικό, ωστόσο είναι ρυπογόνο, καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού που καταστρέφει τα πάντα στο... πέρασμά του

Αυτή τη φορά το τυρόγαλο επιπλέει στο νερό στη γέφυρα του Αγίου Κωνσταντίνου, κοντά στις παλιές φυλακές Τρικάλων. Από το σημείο περνάει ο Ληθαίος ποταμός, που στη συνέχεια διαρρέει την πόλη. Το νερό έχει ασπρίσει, η δυσοσμία είναι αφόρητη, η οικολογική καταστροφή εμφανής.

«Κάποιος ασυνείδητος τυροκόμος έχει συνδέσει παράνομα το δίκτυο της μονάδας του με αυτό των ομβρίων υδάτων και διοχετεύει εκεί το τυρόγαλο. Το ακόμη πιο εξωφρενικό στην υπόθεση είναι ότι ο δήμος έχει προμηθευτεί μηχάνημα που εντοπίζει τις παράνομες συνδέσεις, αλλά δεν το χρησιμοποιεί» δήλωσε στο «Εθνος» ο Μπάμπης Μουργελάς, από την οργάνωση «Φίλοι της Γης» στα Τρίκαλα.

Το γεγονός έχει προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό στους κατοίκους και, παρά το ότι έχουν προκληθεί αντιδράσεις μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο ασυνείδητος συνεχίζει ανενόχλητος τη...δουλειά του. Ρίχνει δηλαδή το τυρόγαλο στο ποτάμι, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το οικοσύστημα.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή και στη Λάρισα, όπου τα περίπου 60 τυροκομεία ρίχνουν 700 τόνους τυρόγαλο στο νερό.

Νεκρά ψάρια
Το νερό είναι κάτασπρο, η δυσοσμία έντονη και η ρύπανση ανεξέλεγκτη, γιατί μπορεί μεν το τυρόγαλο να μην είναι τοξικό, ωστόσο είναι ρυπογόνο, καθώς έχει πολύ υψηλό οργανικό φορτίο και δεν διαλύεται στο νερό. Οταν πέσει στο νερό, νεκρώνει κάθε ίχνος ζωής, τα ψάρια εκβράζονται νεκρά, ενώ πολύ δύσκολα διαλύεται ή απορροφάται.

Η νομαρχία Λάρισας στέλνει κατά καιρούς το μήνυμα «ούτε ένα λίτρο τυρόγαλο στο ποτάμι», επιβάλλει μεγάλα πρόστιμα, αλλά οι τυροκόμοι συνεχίζουν απρόσκοπτα τη ρύπανση. Υπάρχουν μάλιστα κάποιες μέρες -κυρίως όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές- που η μπόχα στον Πηνειό, στον Τιταρήσιο και στον Ληθαίο είναι ανυπόφορη και τα νερά κάτασπρα.

Οι εδικοί επισημαίνουν ότι το τυρόγαλο περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού και καταστρέφει τα πάντα στο... πέρασμά του, ενώ εκτιμάται ότι η ετήσια παραγωγή του μόνο για τη Λάρισα υπερβαίνει τους 70.000 τόνους.
Τα περισσότερα τυροκομεία έχουν συμβάσεις με ειδική μονάδα επεξεργασίας τυρόγαλου που λειτουργεί στην Καρδίτσα. Το 75% της ποσότητας επιστρέφει στη φύση ως νερό για άρδευση, ενώ από το υπόλοιπο παρασκευάζονται προϊόντα λακτόζης, αφού ο σχετικός υδατάνθρακας παραμένει στο τυρόγαλο και μετά την επεξεργασία του γάλακτος για την παρασκευή του τυριού.

Μια παρόμοια -αλλά μικρότερης δυναμικότητας- μονάδα εγκατέστησε τυροκόμος στην επιχείρησή του στη Λάρισα και υποστηρίζει ότι επεξεργάζεται σχεδόν 36 τόνους τυρόγαλο την ημέρα, κάνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα απόσβεση των χρημάτων της επένδυσης.

No comments:

Post a Comment