Friday 12 June 2009

Χονολουλού: Επεκτείνονται οι προστατευόμενες περιοχές για τη φώκια Monachus της Χαβάης

Λίγο πριν από την εξαφάνιση,
καλά τα νέα για τη ξαδέλφη της μεσογειακής φώκιας

 Η προστατευόμενη έκταση για την φώκια Monachus της Χαβάης -ξαδέλφης της μεσογειακής φώκιας- επεκτείνεται σε παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές στα κύρια νησιά του αρχιπελάγους, ανακοινώνει την Παρασκευή η αμερικανική κυβέρνηση.

Μόλις 1.200 άτομα αριθμεί ο μοναδικός πληθυσμός του είδους στα αμερικανικά νησιά του Ειρηνικού. Μέχρι σήμερα η προστατευόμενη περιοχή που οριοθετήθηκε το 1986 περιοριζόταν στα Βορειοδυτικά Νησιά της Χαβάης.

Η φώκια της Χαβάης Monachus schauinslandi ανήκει στο ίδιο γένος αλλά σε διαφορετικό είδος από τη μεσογειακή φώκια Monachus monachus, η οποία επίσης απειλείται με εξαφάνιση. Ένα τρίτο συγγενικό είδος, η φώκια Monachus tropicalis που ζούσε κάποτε στην Καραϊβική αριθμούσε κάποτε 250.000 άτομα, δεν έχει θεαθεί από το 1952 και πέρυσι κηρύχθηκε εξαφανισμένο είδος.

Η Monachus της Χαβάης βρίσκεται σε κρίσιμο κίνδυνο και δεν αποκλείεται να έχει την ίδια τύχη, καθώς ο πληθυσμός της φθίνει με ρυθμό 4% και θα μπορούσε να πέσει κάτω από τα 1.000 άτομα και να αποσταθεροποιηθεί σε 3 με 4 χρόνια. 

Η απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ εντάσσει τη φώκια Monachus schauinslandi υπό την προστασία της νομοθεσίας για τα απειλούμενα είδη. 
Δεν απαγορεύει την πρόσβαση στην προστατευόμενη περιοχή, εμποδίζει όμως οικοδομικές και άλλες δραστηριότητες.

 πηγή 

Newsroom ΔΟΛ

No comments:

Post a Comment