Friday 28 November 2008

Το καλό και πλήρες πρωινό βοηθά στην καλή απόδοση στο σχολείο

Ειδικοί διατροφολόγοι συμβουλεύουν τους γονείς να δίνουν καλό και πλήρες πρωινό στα παιδιά τους για να έχουν καλή απόδοση στο σχολείο και να αποφύγουν την παχυσαρκία. Επίσης οι χυμοί φρούτων και λαχανικών μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά από τις μολύνσεις της τυπικής γρίπης κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών του χειμώνα.
"Το κύριο πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά αγοράζουν γλυκά και σνακς καθ' οδόν προς το σχολείο, τα οποία δεν συμβάλλουν καθόλου σε ένα καλό και υγιεινό πρωινό" δήλωσε ο καθηγητής Χέλμουτ Χέσεκερ του πανεπιστημίου Πάντερμπορν της Γερμανίας.
" Ακανόνιστες διατροφικές συνήθειες και η παράλειψη γευμάτων είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στην παχυσαρκία. Η Ρενάτε Λίμπερκνετ, ειδική διατροφολόγος στην πόλη Γκλαχουέτεν, αναφέρει ότι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας 15χρονος ύψους 1,70 και βάρους 100 κιλά.
"Έφευγε χωρίς πρωινό και χωρίς να παίρνει μαζί του ενδιάμεσο γεύμα σχεδόν κάθε μέρα. Όταν έφθανε σπίτι στις 4.00 το απόγευμα στην κυριολεξία άδειαζε το ψυγείο. Η πείνα ανάγκαζε το παιδί να πέφτει σε "ένα διατροφικό όργιο" τόνισε η Λίμπερκνετ.

Απαραίτητη η επαναφόρτιση των αποθεμάτων ενέργειας
Ο δόκτωρ Χέσεκερ τόνισε ότι τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα υγρά από ό,τι οι ενήλικες. Μελέτη του πανεπιστημίου καταδεικνύει ότι το 12% των παιδιών στη Γερμανία πίνουν σπάνια ή ποτέ κάποιο υγρό με το πρωινό και το 1/4 των παιδιών δεν πίνει τίποτα κατά τη διάρκεια των ωρών που παραμένουν στο σχολείο.
"Η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας δεν επηρεάζει τα μαθήματα", τονίζει ο καθηγητής.
Τα παιδιά το πρωί διαθέτουν ελάχιστα αποθέματα γλυκογόνου. Η γλυκόζη τροφοδοτεί τα κύτταρα με οξειδώσιμη ενέργεια η οποία συγκεντρώνεται στο συκώτι και είναι γνωστή ως γλυκογόνο.
"Είναι απολύτως απαραίτητο μετά τον ύπνο να επαναφορτίζονται τα αποθέματα ενεργείας", υπογραμμίζει ο καθηγητής.
Τέλος η Ματίλντε Κέρστινγκ από το ερευνητικό ινστιτούτο της διατροφής του παιδιού στο Ντόρτμουντ προειδοποιεί ότι τα βιταμινούχα σκευάσματα και ορισμένα ενεργειακά ποτά δεν αποτελούν υποκατάστατα τροφών για μια ισορροπημένη διατροφή.
Το Ινστιτούτο τονίζει ότι το ιδανικό πρωινό για τα παιδιά πρέπει να αποτελείται από τέσσερα βασικά στοιχεία: ψωμί, δημητριακά, γάλα ή γιαούρτι, φρέσκο χυμό φρούτων ή λαχανικών και ένα ρόφημα από τσάι φρούτων ή απλό νερό. Αποκλείονται ο καφές, τα γλυκά και αναψυκτικά τύπου κόλα.