Thursday 24 July 2008

Αυξανόμενη η κακοποίηση ζώων από εφήβους

«Η βία εις βάρος των ζώων αποτελεί ίσως την πρώτη ένδειξη, ένα σήμα προειδοποίησης για μελλοντική επιθετική συμπεριφορά, που μπορεί να καταλήξει ακόμη και στο έγκλημα»

ζωα1 copy Νέα Υόρκη: Τρεις γάτες ακρωτηριασμένες με μαχαίρι που κρατούν εφηβικά χέρια. Ένα κουτάβι ξυλοκοπημένο μέχρι θανάτου από μπαστούνι του γκολφ· ένας αδέσποτος σκύλος διαμελισμένος. Απανωτά χτυπήματα εις βάρος τριών ρακούν που κείτονται αιμόφυρτα...

Η κακοποίηση των ζώων από άτομα εφηβικής ηλικίας δεν είναι ένα καινούριο φαινόμενο· ωστόσο, τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα βίαιης, σχεδόν εγκληματικής, συμπεριφοράς εναντίον τους αναγκάζουν για πρώτη φορά ψυχολόγους, εισαγγελείς, αστυνομικά όργανα και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων στις ΗΠΑ να εξετάσουν συνολικά τα βαθύτερα αίτια που κρύβονται πίσω από τις σχετικές ενέργειες των εφήβων.

«Η βία εις βάρος των ζώων αποτελεί ίσως την πρώτη ένδειξη, ένα σήμα προειδοποίησης για μελλοντική επιθετική συμπεριφορά, που μπορεί να καταλήξει ακόμη και στο έγκλημα» αναφέρει η ψυχολόγος Μαίρη Λου Ράντουρ στο Associated Press και σημειώνει πως μέχρι πρότινος αντίστοιχα επεισόδια δεν είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο βαθμό προσοχής από καθηγητές και επιστήμονες.

          Ωστόσο, μία σειρά εξελίξεων έρχεται να οδηγήσει την ανάλυση του φαινομένου της κακοποίησης ζώων από εφήβους μεταξύ των προτεραιοτήτων της επιστημονικής κοινότητας. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγεται η ετήσια έκθεση της Human Society των ΗΠΑ, στην οποία επισημαίνεται πως ποσοστό τουλάχιστον 20% επί 1.000 περιπτώσεων κακοποίησης ζώων εντός του 2001 διαπράχθηκαν από εφήβους -το 95% εξ αυτών ανδρικού φύλου.

Ενδεικτικό του προβληματισμού και του φόβου που εγείρουν οι αυξανόμενες περιπτώσεις εγκληματικής συμπεριφοράς εναντίον των ζώων είναι το γεγονός πως μόλις πρόσφατα σύλλογος ψυχιάτρων στο Μέριλαντ εγκαινίασε ένα πρόγραμμα θεραπείας, σχεδιασμένο αποκλειστικά για τους εφήβους που κακομεταχειρίζονται τα ζώα.

Στις επικίνδυνες διαστάσεις του φαινομένου εστιάστηκε ακόμη και έκθεση επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, υπογραμμίζοντας πως το «ζήτημα έχει υποτιμηθεί και δεν έχει μελετηθεί επαρκώς», και συμπληρώνοντας πως η εξέταση της βίαιης συμπεριφοράς εις βάρος των ζώων από άτομα εφηβικής ηλικίας θα «συμβάλει, δίχως άλλο, στην κατανόηση και την πρόληψη της εφηβικής βίαιης συμπεριφοράς».

Οι τραγικές περιπτώσεις κακοποίησης ζώων έχουν αρχίσει για πρώτη αφορά να απασχολούν σε μεγάλο βαθμό και τις δικαστικές Αρχές επισημαίνει το AP, μεταφέροντας τις δηλώσεις δικαστικού λειτουργού από το Μίσιγκαν, ο οποίος αναφέρει πως υπέστη σοκ όταν ενημερώθηκε για την περίπτωση ενός 16χρονου που διαμέλισε έναν αδέσποτο σκύλο και στη συνέχεια μετέφερε τα κομμάτια του στο σχολείο, παρουσιάζοντάς τα ενώπιον των συμμαθητών του.

Εισαγγελείς στο Κολοράντο εισηγούνται την σκλήρυνση των ποινών για την κακομεταχείριση των ζώων· το τελευταίο επεισόδιο που σημειώθηκε στην περιοχή αφορά σε μία γάτα, στην οποία έβαλαν φωτιά δύο έφηβοι 16 και 17 ετών, επιθυμώντας -όπως δήλωσαν- να δουν εάν η συμπεριφορά της θα είναι αντίστοιχη με αυτή των καρτούν...


Πηγή: Associated Press