Tuesday 22 July 2008

Serial killers και κακοποιημένα ζώα

«Η σχέση μεταξύ βαναυσότητας κατά των ζώων και βίαιου εγκλήματος κατά των ανθρώπων είναι ξεκάθαρη. Μπορούμε να μειώσουμε τα βίαια εγκλήματα κατά των ανθρώπων μειώνοντας τα βίαια εγκλήματα κατά των ζώων»
Ως παιδί, ο Dennis Rader, ο αυτοαποκαλούμενος «δολοφόνος ΒΤΚ» που τρομοκρατούσε το Κάνσας για περισσότερα από 30 χρόνια, αιχμαλώτιζε αδέσποτα ζώα και τα στραγγάλιζε σε μια αποθήκη. Όμοια εγκλήματα επανέλαβε αργότερα σε ανθρώπους. Ο Rader δεν είναι μια «ανώμαλη εξαίρεση»: αυτή η συμπεριφορά απαντάται στα ιστορικά των περισσοτέρων, αν όχι όλων, των serial killers. Η διάσημη στις Ηνωμένες Πολιτείες ηθοποιός Edie Falco και η PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ενημέρωση που αφορά στη σχέση βίας κατά των ζώων και βίας κατά των ανθρώπων. Η Falco είναι η αφηγήτρια στο βίντεο για τη νέα υπηρεσία της PETA που ονομάζεται Υπηρεσία Δημοσίων Ανακοινώσεων (PSA).
Το βίντεο θα σταλεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς ως μέρος της καμπάνιας της PETA για τη διασφάλιση της σωστής αντιμετώπισης βίαιων περιστατικών κατά ζώων. Ο οργανισμός προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι η αστυνομία, οι ένορκοι και οι δικαστές θα αντιμετωπίζουν τη βία στα ζώα με την ανάλογη σοβαρότητα. «Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που φέρονται βάναυσα στα ζώα δεν περιορίζουν τη δράση τους μόνο στα ζώα» προειδοποιεί η διάσημη ηθοποιός. Μια μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Northeastern και το Massachusetts SPCA έδειξε ότι οι άνθρωποι που κακοποιούν ζώα έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαπράξουν βίαια εγκλήματα κατά ανθρώπων.
Πρώτα, σκοτώνουν ζώα
Η βίαιη συμπεριφορά πολλών εγκληματιών κατά τη διάρκεια των παιδικών τους χρόνων δεν εξετάστηκε παρά μόνο όταν αργότερα η συμπεριφορά τους αυτή στράφηκε κατά των ανθρώπων.
Η Brenda Spencer, που άνοιξε πυρ σ ένα σχολείο σκοτώνοντας 2 ανθρώπους και τραυματίζοντας 9 άλλους, πιο πριν βασάνιζε γάτες και σκύλους βάζοντάς τους φωτιά. Ο Carroll Edward Cole, καταδικασμένος για 5 φόνους και ύποπτος για δεκάδες άλλους, ομολόγησε ότι η πρώτη του πράξη βίας ως παιδί ήταν να στραγγαλίσει ένα κουτάβι. Ο Albert DeSalvo, ο «στραγγαλιστής της Βοστώνης», παγίδευε γάτες και σκύλους σε καφάσια για φρούτα και τους σκότωνε βασανιστικά πετώντας τους βέλη. Άλλοι serial killers όπως οι David Berkowitz, Ted Bundy, Jeffrey Dahmer καθώς και τα παιδιά που συμμετείχαν στους θανατηφόρους πυροβολισμούς στο σχολείο Columbine και σε άλλα σχολεία, πρώτα έκαναν «εξάσκηση» σε ζώα.
Ποιος θα είναι ο επόμενος;
Η κακοποίηση ζώων συχνά συνοδεύει άλλες μορφές βίας, συμπεριλαμβανομένης της βίας μέσα στην οικογένεια. Οι ερευνητές έχουν βρει ότι όσοι κακοποιούν κατ επανάληψη μέλη της οικογένειάς τους, μπορούν κάποιες φορές να εκφοβίζουν και να ελέγχουν τα θύματά τους ακόμη περισσότερο με το να απειλούν, να βασανίζουν ή και να σκοτώνουν τα ζώα των θυμάτων αυτών. Ο πρώτος στόχος των ανθρώπων που ασκούν βία στην οικογένεια είναι συχνά ένα ζώο που ζει στο σπίτι, ο δεύτερος ο/η σύζυγος ή ένα παιδί.
To 60% μιας ομάδας οικογενειών στο New Jersey που ακολουθούσε θεραπεία κατά της παιδικής κακοποίησης, είχε ζώα στο σπίτι που επίσης είχαν κακοποιηθεί. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Βία Κατά των Γυναικών δείχνει ότι από τις 111 κακοποιημένες γυναίκες που είχαν ζώα συντροφιάς, σχεδόν οι μισές κατήγγειλαν ότι οι παρόντες ή προηγούμενοι σύντροφοί τους είχαν απειλήσει ή κακοποιήσει τα ζώα τους. Σε έρευνα που έγινε σε καταφύγια κακοποιημένων γυναικών στο Wisconsin, 80% των γυναικών που είχαν ζώα συντροφιάς κατήγγειλαν ότι τα ζώα τους είχαν κακοποιηθεί από τον άνθρωπο που είχε κακοποιήσει κι αυτές τις ίδιες.
«Ο άνθρωπος που μπαίνει στο σπίτι και κλωτσάει το σκύλο, πιθανότατα προθερμαίνεται» λέει η Falco. «Αν γνωρίζεις κάποιον άνθρωπο που έχει βλάψει ένα ζώο, κατάγγειλέ το στην αστυνομία αμέσως. Η ευημερία των ζώων και των ανθρώπων στη δική σου κοινωνία εξαρτάται από εσένα».
«Η σχέση μεταξύ βαναυσότητας κατά των ζώων και βίαιου εγκλήματος κατά των ανθρώπων είναι ξεκάθαρη. Μπορούμε να μειώσουμε τα βίαια εγκλήματα κατά των ανθρώπων μειώνοντας τα βίαια εγκλήματα κατά των ζώων»
William Bratton, αξιωματικός της αστυνομίας του Λος Άντζελες.
Μετάφραση από το περιοδικό PETA s Animal Times, Spring 2006
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την
PETA
Μετάφραση, επιμέλεια : Άννα Κωτάκη
news agnostos.gr