Tuesday 11 March 2008

Fast food ή υγιεινή διατροφή;

Η αλλαγή που έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια στην τροφική αλυσίδα, καθώς και οι πρόσφατες ιατρικές ανακοινώσεις για τους κινδύνους που εγκυμονούν ορισμένα είδη τροφίμων, καθιστούν πλέον επιβεβλημένη την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες τόσο τις δικές μας, όσο και των παιδιών μας.

Η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι η καλύτερη σύμφωνα με τους ειδικούς, ακολουθείται σήμερα κατά κόρον στους παιδικούς σταθμούς και αποτελεί τη βάση για την δημιουργία ενός υγιούς οργανισμού.
Ωστόσο, δεν αρκεί η τήρηση της μεσογειακής διατροφής μόνο κατά την διάρκεια της παραμονής του παιδιού στο βρεφονηπιακό σταθμό, αλλά είναι ουσιαστική και η συμβολή των γονιών στο σπίτι, για τη δημιουργία μιας σωστής γαστρονομικής συνείδησης.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση σε θέματα διατροφής
για να μπορούν να αντισταθούν στις λαχταριστές και συχνά όχι και τόσο θρεπτικές λιχουδιές. Για πολλούς γονείς οι έτοιμες τροφές μπορεί να είναι μια λύση στο “τι θα φάμε σήμερα”, δεν είναι όμως η ιδανική λύση για το… ευαίσθητο στομαχάκι των μικρών μας. Τα fast food ή τα σάντουιτς το μόνο που προσφέρουν είναι λιπαρά.


Για να μάθουν τα παιδιά σας να τρώνε σωστά, δώστε πρώτοι εσείς το καλό παράδειγμα. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό, πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες. Δημιουργείστε μια ιεροτελεστία, όπου το παιδί θα συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία του φαγητού, εξηγώντας του παράλληλα την σπουδαιότητα που έχει για τον οργανισμό η κάθε τροφή ξεχωριστά.
Αποφύγετε να βάζετε στο σπίτι σνακ, σοκολάτες και αναψυκτικά, γιατί κόβουν την όρεξη των παιδιών. Φροντίζετε πάντοτε να έχετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, απαραίτητα για μια σωστή διατροφή.

Μη σχετίζετε το φαγητό με την τιμωρία ή την επιβράβευση και μην αντιδικείτε για την ποσότητα. Κατανοείστε πως τα παιδιά αντιλαμβάνονται διαφορετικά τις γεύσεις σε σχέση με τους ενήλικες και απλώς αποφύγετε να σερβίρετε μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Ποια είναι η σωστή διατροφή;

Ο ορισμός του «λίγο από όλα» αποδεικνύεται ως η πιο σωστή επιλογή στη σύσταση του
εβδομαδιαίου διατροφικού προγράμματος. Η ενέργεια που πρέπει κατά μέσο όρο να προσλαμβάνει καθημερινώς το παιδί σας υπολογίζεται στις 50 με 70 θερμίδες για κάθε κιλό βάρους. Συνεπώς ένα παιδί προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να παίρνει περίπου 1.300-1.700 θερμίδες ημερησίως. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι το καθημερινό γεύμα των παιδιών σας αποτελείται από έναν κατάλληλο συνδυασμό τροφίμων, έτσι ώστε να περιλαμβάνει κατά προσέγγιση 15%-20% πρωτεΐνες, 50%-60% υδατάνθρακες και 30% λιπαρά.


Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ως εξής:

Υδατάνθρακες: 6-11 μερίδες αποτελούμενες από ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά, ρύζι, κλπ.
Πρωτεΐνες: 2-3 μερίδες αποτελούμενες από κρέας, πουλερικά, ψάρι, φασόλια, αυγά.
Λιπαρά: 2-3 μερίδες από την κατηγορία των τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί.
2-5 μερίδες λαχανικών.
2-3 φρούτα.